Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Op ander adres wonen dan waar ingeschreven?

Ik ben niet-EU burger en ga een geregistreerd partnerschap aan met mijn Nederlandse vriend. Wij willen mijn verblijfsdoel veranderen, zodat ik in Nederland kan werken. Daarvoor moet ik op zijn adres ingeschreven staan. Ik wil blijven wonen in mijn eigen appartement in een andere stad, dichtbij school. Mag dat?

In de Nederlandse wetgeving is aangegeven dat je moet zijn ingeschreven op het adres waar je daadwerkelijk het grootste deel van de tijd woont, ook wel je hoofdverblijf genoemd. De Basisregistratie Personen (BRP) moet kloppen met de werkelijkheid, en deze verplichting staat in de Wet basisregistratie personen.

Voor jouw situatie betekent dit dat als je het grootste gedeelte van de tijd in je eigen appartement zult verblijven, je daar ingeschreven zou moeten staan. Echter, aangezien je specifieke verblijfsdoel veranderen wil (geregistreerd partnerschap met de intentie om te werken), kunnen er andere regels gelden.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) bepaalt de regels voor verblijfsvergunningen. Geregistreerde partners van Nederlandse burgers kunnen in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, maar er zijn wel eisen aan verbonden, waaronder het feit dat je samen moet wonen op hetzelfde adres.

Afhankelijk van andere factoren, zoals de duur van je studie en je vermogen om financieel zelfstandig te zijn, kan de IND beslissen of je een uitzondering op deze eis kan maken.

Het is dan ook raadzaam om hierover met een expert op het gebied van vreemdelingenrecht te praten. Er kunnen namelijk specifieke voorwaarden en uitzonderingen van toepassing zijn op basis van jouw specifieke situatie. Deze instanties hebben de meest actuele en accurate informatie, en kunnen je helpen bij het navigeren door het complexe proces van het aanvragen en behouden van een verblijfsvergunning, en eventuele uitzonderingen daarop."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag