Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Op 3 mei 2012 wilde ik vanaf een parkeerterrein een 3-baansweg oversteken (in een Belgische gemeente). Het was redelijk druk, dus ik heb eerst een tijdje heen en weer gekeken totdat ik inschatte dat ik naar de overkant kon rijden om vervolgens links af te buigen en die weg te vervolgen. Om onverklaarbare redenen overzag ik toch een Belgische auto die van links kwam op de eerste rijbaan met als gevolg dat ik die auto in de zijkant geraakt heb, ter hoogte van de eerste rijbaan, ik was al met al 2 meter vooruit gereden dus. Er zat één bestuurster in die auto en ondanks dat ik haar raakte aan de BIJrijderskant kon zij haar auto recht houden, echter zij schoof daarbij wel één rijbaan op naar links. 20 Meter verderop stond zij zo stil. De schade was redelijk, daar zij mij gelukkig niet frontaal raakte. Aan mijn auto was de voorkant (bumper en lichten) er af en de andere auto had schade aan het rechtervoorscherm en de bijrijderdeur.
De schade aan de andere auto is inmiddels door mijn verzekeringsmaatschappij helemaal afgehandeld. Nu, bijna een jaar later, krijg ik een brief van de Politierechtbank in Belgie, en wordt ik strafrechtelijk gedagvaard om "mijn verweermiddelen voor te dragen en op hun besluit het vonnis te horen uitspreken". Dit omdat ik "bij een verkeersongeval dat aan mijn persoonlijk toedoen te wijten is, door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg, maar zonder het oogmerk om de persoon van een ander aan te randen, onopzettelijk slagen of verwondingen te hebben toegebracht aan: <naam van de bestuurster>. Als geheel normale burger heb ik al die tijd gedacht dat er alleen autoschade was, waarvoor ik WA verzekerd was en dat de afregeling daarvan voldoende was. Nu moet ik naar Belgie rijden om bovenstaande te komen doen en ik ben er heel erg van geschrokken. Wat moet ik nu doen, wat kan ik verwachten? Zal het een boete worden of wordt ik nu vervolgd of zo? Mijn inkomen is als alleenstaande ouders van 2 kinderen niet groot genoeg om een advocaat te betalen, maar net weer te veel om dit gesubsidieerd te krijgen. Ik vraag me ook af of ik een advocaat nodig heb, omdat het wel mijn schuld was voor zover ik dat nu zie.

Beste vraagsteller,
dat is een vervelende situatie en het is ook begrijpelijk dat u zich zorgen maakt echter met grote waarschijnlijkheid betreft het hier een lichte verkeersovertreding waarbij u wordt opgeroepen te verschijnen bij de Politierechtbank, zie hier de link:
http://www.belgium.be/nl/justitie/Organisatie/rechtbanken/politierechtbank/

U hebt recht op een advocaat, en mogelijk zelfs volgens Belgisch recht, recht op tweedelijns rechtshulp. U mag ook contra getuigen oproepen als die u bekend zijn, of het rapport aanvullen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag