Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Op 10 december 2015 ben ik staande gehouden door de politie. Ze roken een wietlucht. Vervolgens meegenomen naar het bureau om een bloedtest af te nemen. Vervolgens hebben ze me aangemeld bij het Cbr voor een keuring. Vervolgens lieten ze me gaan met een rijverbod van 24 uur.

Op 20 februari 2016 heb ik een onderzoek naar de Rijgeschiktheid gehad.
Naar mijn weten was alles goed (Ik ben geen dagelijkse blower) en was er opzich positief op ingesteld om mijn rijbewijs terug te krijgen.
Op 19 April 2016 ontving ik dus ook de brief van het Cbr dat ik "geschikt bent om te rijden"

Vandaag, 23 februari 2017.
Ontvang ik een dagvaarding van het Openbaar ministerie dat ik op 9 Mei 2017 voor de politierechter moet verschijnen.

Inmiddels mijn rijbewijs al 11 maanden terug.
Kan ik nu nog een ontzegging van de bevoegdheid verwachten? Of evt een boete? Is het slim om een advocaat in de arm te nemen?

De procedure bij het Cbr en de procedure bij de politierechter zijn twee gescheiden procedures. In beginsel staat de bestuursrechtelijke procedure dan ook los van de strafrechtelijke procedure. Het staat de rechter daardoor in beginsel vrij alsnog een ontzegging van de rijbevoegdheid op te leggen. Of de politierechter dat zal doen, is afhankelijk van vele factoren.

Bovendien dient de bewijsvraag nog door de politierechter te worden beantwoord. Daarvoor geldt ook in het strafrecht een andere maatstaf. Het feit dient door een rechter 'wettig en overtuigend' bewezen verklaard te worden. Of dat in uw geval zo is, is wederom van vele factoren afhankelijk.

Het kan daarom verstandig zijn een advocaat in de arm te nemen. De advocaat kan u helpen bij de strafrechtelijke procedure. Dat kan - afhankelijk van uw inkomen - ook op basis van een zogenaamde toevoeging. Buiten een eigen bijdrage worden dan de kosten vergoed.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag