Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onze verhuurder wil ons oplaten draaien voor te veel stookkosten van afgelopen jaar. Mag dat zomaar?

Wij hebben een particuliere huurwoning en boven ons zit er nog een man alleen met zijn eigen huur appartement. ook is de garage achter ons huis omgebouwd tot woning. Deze woning wordt ook door iemand alleen gehuurd.

Afgelopen jaren hebben wij onwijs veel problemen gehad met het warm krijgen van onze wonen. Een voorbeeld hier van is dat afgelopen januari toen er in Nederland ijs lag en het ontzettend koud was, het bij ons niet warmer werd dan 15 graden in huis. Dit omdat er voor alle drie de woningen slechts één ketel hing in het woonhuis achter ons. Deze ketel moest alle drie de woningen warm zien te krijgen. Echter de radiator onder ons voorraam werd niet warm omdat de ketel het simpelweg niet aan kon. Wij waren genoodzaakt met twee elektrische kacheltjes de boel warm te stoken. Wij hebben een dochter van inmiddels vier en zowel voor haar en voor ons was het niet behaaglijk in ons huis. Ook hadden zowel de bovenbuurman als wij beide een geiser.

Gelukkig zijn de verwarming problemen inmiddels opgelost omdat onze verhuurder bij zowel ons als bij de bovenbuurman een ketel heeft laten plaatsen en heeft hij de muur (wij hebben een hoekwoning) laten isoleren.

Echter kwam hij gister met het verhaal dat hij de eind afrekening had gekregen en dat hij hier erg van geschrokken is. Hij moet ongeveer 3500 bij betalen. En wil dit eigenlijk op ons en de andere bewoners van zijn pand verhalen.
Wij zelf betalen 675 euro aan kale huur, 150 euro vergoeding voor gas,water en elektra (voorschot) en 25 euro servicekosten. Inmiddels heeft hij in de afgelopen twee jaar over het gehele huur bedrag al een huur verhoging toegepast. en betalen wij nu ongeveer 900 euro.

De man boven ons heeft ook zijn eigen contract en betaald 125 euro voor gas, water en elektra. De man die in het achterhuis woont betaald al jaren geen bedrag voor gas water en elektra. dit is niet in zijn contract opgenomen.

Ook gaf hij aan dat hij niet verplicht is om een contract met een energie leverancier af te sluiten en dat wij dit ook zelf kunnen doen. Er staat in ons contract: Levering en diensten: Als door of vanwege verhuurder te verzorgen bijkomende leveringen en diensten komen partijen overeen: Levering gas water en elektra.

Wij hebben geen tussenmeters dus er is ook niet te achterhalen waar deze hoge kosten vandaan komen. Wij beide werkend, zijn de gehele dag niet thuis. De man die in de garage woont is ook de hele dag afwezig en de man die op de 1e verdieping woont is wel de gehele dag thuis.

Mijn vraag is nu of hij van ons mag verwachten dat wij allemaal voor de rekening van 3500 euro op gaan draaien?
Ook vragen wij ons af of hij de huurverhoging over het totaal bedrag wat wij maandelijks overmaken de huurverhoging mag toepassen.

Ik hoop dat u ons juridisch advies kunt geven over hoe wij hiermee nu verder moeten.

Met vriendelijke groet,

Zo, n ketel is vast en duurzaam verbonden met en maakt onderdeel van het gehuurde. Ik vraag me af of deze ketel 1) voldoende is onderhouden geweest en 2) wel de capaciteit heeft om 3 individuele woningen te verwarmen, het lijkt er niet op. 1 moeten huurders laten uitvoeren tenzij groot onderhoud wat u niet zelf kunt of laten doen, en 2 is een gebrek aan het gehuurde. U moet de verhuurder aansprakelijk stellen voor de gevolgschade ontstaan door dit gebrek. Ik denk dat ik u alle drie zou kunnen helpen de schade voor het grootste deel bij verhuurder te leggen. Neemt u anders even contact op via info@rechtinjestad.nl zodat u ook documenten kunt insturen ter inzage.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag