Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Zakelijk


Onze buurman vaart als onderneming al ongeveer 10 jaar tijdens het toeristenseizoen (3 maanden) door verschillende sloten langs oa onze percelen. Begonnen met enkelen kleine bootjes per dag zijn dat nu meerdere grotere boten per uur geworden. Wij hebben bij aanvang hiervoor toestemming gegeven, maar naarmate de intensiviteit groter werd hebben we aangegeven dat we belemmerd worden in onze agrarische werkzaamheden en schade zien aan onze slootkanten. De slootkanten zijn hier niet op berekend. Een groot gedeelte van deze sloten zijn in geheel ons eigendom. De buurman zegt toestemming van het waterschap gekregen te hebben om door de sloten te varen. De jurist van desbetreffende gemeente zegt dat het beleid in de gemeente is dat in elke sloot waar een boot in past gevaren mag worden door iedereen.
Ook het waterschap zegt dat hier geen vaarverbod is.
Heb je in deze situatie als eigenaar zeggenschap over je eigen sloten? En kan je deze toeristische attractie beperken of stoppen?

Uitgangspunt is dat u beslist wie wel en wie geen toegang krijgt tot sloten die uw eigendom zijn, tenzij er sprake is van publiekrechtelijke regelingen die de sloten een bepaalde gebruiksbestemming geven en de overheid die gebruiksbestemming wil realiseren.
Het waterschap zal wellicht toestemming hebben gegeven voor zover het gebruik als vaarweg een conflict zou opleveren met regels (zoals bijvoorbeeld de Waterschapskeur)die het Waterschap mag stellen aan het gebruik van watergangen, .
Gemeentes regelen het gebruik van watergangen die hun eigendom zijn soms via eigen regelgeving/gemeentelijke verordeningen en soms ook bestemmingsplannen.
Op basis van de informatie die u geeft in uw vraag, meen ik dat u het recht heeft om uw toestemming in te trekken of te beperken en om zo nodig te beletten dat uw buurman uw eigendomssloten bevaart, bijv door deze met een ketting of balk af te sluiten.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag