Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onze buren naast ons zijn een dakopbouw op een plat dak op de 1ste verdieping aan het plaatsen met daarvoor een dakterras. Beide klem tegen de erfgrens aan.
Mijn vragen zijn:
- telt voor het dakterras niet de 2 meter grens omdat zij zo in onze tuin kijken? Of valt dit onder zijligging?
- mag de dakopbouw klem tegen de erfgrens aan gebouwd worden? Ik kan nu nl niet meer bij de loodrand van ons platte dak.
Ondanks dat zij een vergunning voor deze verbouwing hebben heeft de gemeente ons al laten weten dat het verlenen van een vergunning en dat wat wettelijk is toegestaan twee verschillende dingen zijn die weleens enorm kunnen afwijken van elkaar. Met andere woorden de gemeente kijkt alleen of het wat hen betreft akkoord is zonder er rekening mee te houden of het volgens de wettelijke regels is. Ik hoor graag of deze dakopbouw wettelijk binnen de regels valt.

Dit zijn mijn antwoorden op uw vragen:
- Artikel 5:50 van het Burgerlijk Wetboek maakt duidelijk dat het niet toegestaan is om vensters, deuren en balkonnen te hebben die dichter dan 2 meter van de erfgrens zijn gelegen en uitzicht geven op het erf, haaks op de erfgrens gemeten. Als dit bij de dakopbouw van uw buren geldt, dan is dat volgens het Burgerlijk Wetboek dus niet toegestaan.
- De buren mogen op eigen erf bouwen, maar u niet hinderen.
De vergunning die de gemeente gegeven heeft staat inderdaad los van het Burgerlijk Wetboek, want die vergunning wordt beheerst door publieksrecht.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag