Wonen, Buren
Particulier
Helaas is het werkloos worden of een verandering in de finaciele situatie niet een voldoende reden om het contract op te zeggen. Ik denk dat in de offerte of de algemene voorwaarden van de aannemer ook iets staat over annuleringskosten die u dan verschuldigd bent. Wel zou u kunnen proberen om te overleggen met de aannemer of hij vrijwillig van de verbouwing wil afzien.
In aanvulling op het antwoord hierboven: heeft u de aannemer al in gebreke gesteld en gesommeerd binnen een bepaalde termijn aan zijn verplichtingen te voldoen? Als die termijn verstrijkt terwijl de aannemer in gebreke blijft, kunt u de overeenkomst ontbinden.
U kunt kiezen voor een formele benadering door de aannemer te sommeren met het werk te starten binnen een redelijke termijn. Doet hij dat niet, dan kunt u de overeenkomst ontbinden.
U zou de overeenkomst ook kunnen ontbinden op grond van onvoorziene omstandigheden: u kon de aannemer vóór de zomervakantie nog betalen, maar nu wellicht niet meer (door het verlies van uw werk). Dat was destijds niet te voorzien: partijen hebben er geen rekening mee gehouden dat het werk op zijn vroegst pas na de zomer zou worden uitgevoerd.
U wilt echter niet het risico lopen, denk ik, dat de aannemer alsnog aan de slag gaat (omdat een van u werkloos is geworden). De wet bepaalt dat u een aanneemovereenkomst altijd mag opzeggen. U moet dan wel de door de aannemer gederfde marge betalen. Meestal beloopt de marge ongeveer 5 tot 10% van de aanneemsom. U zou in contact kunnen treden met de aannemer, de situatie uitleggen, en eventueel kunnen besluiten de aannemer een tegemoetkoming te verstrekken.