Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ontslag bij vast contract?

Ik heb per 12 september 2023 een vast contract bij mijn werkgever in de bouw en infra branche.
De werkgever wil een ander persoon voor mijn functie inzetten en ziet mij niet meer op deze plek op de juiste functie.
Wat zijn mijn rechten?
Kunnen ze mij zomaar ontslaan?
Ik heb gezegd dat ik een andere baan ga zoeken en dat kan in alle rust.

Het arbeidsrecht in Nederland beschermt werknemers in hoge mate tegen ontslag. Dit betekent dat een werkgever je niet zomaar kan ontslaan, ook al heeft hij iemand anders op het oog voor jouw functie.

Allereerst heeft je werkgever bij een vast contract in principe een ontslagvergunning van het UWV nodig, of de rechter moet het contract ontbinden. Dit gebeurt meestal alleen als er een aantoonbare reden is voor ontslag, zoals langdurige ziekte, disfunctioneren, een verstoorde arbeidsrelatie of bedrijfseconomische redenen. Jouw werkgever komt op basis van wat je mij vertelt, niet in aanmerking voor ontslag op een van deze gronden.

Daarnaast moet je werkgever bij dreigend ontslag eerst onderzoeken of je eventueel herplaatst kan worden op een andere plek in de organisatie.

Aangezien je aangegeven hebt zelf een andere baan te willen zoeken, is het misschien verstandig om in gesprek te gaan met je werkgever over een eventuele beëindigingsovereenkomst. Hiermee kun je in onderling overleg je dienstverband beëindigen. In deze overeenkomst worden alle afspraken vastgelegd, zoals de opzegtermijn en eventuele vergoedingen. Het is dan wel belangrijk dat je weet wat je rechten zijn en dat je bijvoorbeeld geen afstand doet van je recht op een uitkering.

Om al je rechten en mogelijkheden goed te kennen en te behartigen, kan het verstandig zijn om juridisch advies in te winnen. Er zijn diverse instanties die je kunnen helpen met juridische vragen en problemen."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag