Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ontruiming gedeelte onderhuis na overlijden eigenaar

Recentelijk is onze moeder overleden en wij, de erven, gaan de woning verkopen. Een klein gedeelte van het onderhuis (12 m2) wordt gebruikt door de buurman om zijn fietsen etc. neer te zetten. Dit is een mondelinge overeenkomst tussen de huurder en mijn moeder geweest, die ongeveer 19 jaar heeft geduurd. Hij gebruikt het niet als bedrijfsruimte. Wij hebben 15-11 mondeling en 18-11 schriftelijk gemeld dat het gebruik per 1-1-2022 stopt. Er werd jaarlijks 300 euro voor betaald, te ontvangen in juli van het lopende jaar. Kalenderjaar. Deze week hebben we ook een ontruimingsbrief gestuurd, we willen de procedure volgen. Wat zijn onze rechten t.a.v.:
- na 1-1 een ander slot te zetten op het onderhuis, de buurman beweegt nl. niet.
-zijn spullen weg te (laten) halen
-wat kan de buurman zelf doen om de boel te vertragen.

Op basis van de informatie zou er sprake kunnen zijn van:
- een huurovereenkomst 7:230a BW, voor een gedeelte van het onderhuis voor €300 p.j. (€25 p.m.);
- een gebruiksovereenkomst.

Afhankelijk of de €25 p.m. gezien kan worden als een redelijke tegenprestatie bij huur ligt de situatie anders.

In 2007 oordeelde de rechter in Den Haag dat er geen sprake was van huur bij de kunstenaar die €136,13 p.m. betaalde. Het bedrag moest gezien worden als vergoeding van kosten die de eigenaar maakte en niet als huur voor gebruik van het atelier.

Een bruikleenovereenkomst kent verder geen bescherming en kan met een redelijke termijn worden opgezegd.
Bij 7:230a BW huur is de opzegtermijn tenminste 1 maand (art. 7:228 lid 2).

In beide gevallen zou de gehanteerde termijn voldoende kunnen zijn. In het geval van huur kan de huurder verlenging van de termijn aan de rechter vragen (7:230a lid 1 BW).

U kunt vrijblijvend contact opnemen als u nog vragen heeft of bijstand wenst.

Beoordeel dit antwoord:

Met betrekking tot het ontruimen kunt u altijd het beste zo veilig mogelijk handelen zodat er geen schade aan spullen ontstaat.

Ik ken de specifieke omstandigheden van het geval niet dus ik kan geen concreet advies geven. Enkele algemene tips/opties kunnen zijn:

- Maak foto's van de spullen en de situatie ten tijde van de huur.
- U zou de buurman kunnen aangeven dat u voornemens bent de goederen begin volgend jaar te verwijderen en hem te vragen de goederen te verwijderen, of een afspraak te maken de goederen begin januari in overleg op te halen.
- Ook zou u de goederen in een box kunnen opslaan en aangeven dat u de kosten voor het veiligheden van de spullen aan de buurman uit doorberekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag