Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Onterechte inhouding door executeur op erfenis.

Mijn vader is 26-8-2022 overleden en een aangetrouwde oom (zijn zwager) was door hem als executeur benoemd. Deze oom, zijn zoon, de broer en 2 zussen van mijn vader hebben hem in mei daarvoor meegenomen op reis. Volgens de executeur had mijn vader gezegd dat als het huis verkocht was voor zijn dood, hij de reis zou betalen. Echter het huis was onder voorbehoud en dus sowieso niet officieel verkocht toen hij stierf en over die afspraak heb ik, noch mijn broer of enkele andere naaste familieleden iets vernomen. Ook is er volgens mij geen bewijs van en was mijn vader sowieso ontoerekeningsvatbaar vanwege de tumor in zijn hoofd, hij zei en deed wel vaker verstrooide dingen in die laatste paar maanden. Bovendien heeft de executeur zichzelf 1% van de verkoopwaarde van het huis toegeëigend terwijl in het testament, wat ik overigens in mijn bezit heb, staat dat er geen vergoeding toegezegd zal worden behalve eventuele onkostenvergoeding en hij verder niets zal krijgen. De executeur is niet voor rede vatbaar en heeft van de erfenis bij mij en mijn broer dus in totaal € 11.698 in mindering gebracht. Mijn vraag is of ik dit bedrag via een advocaat dan wel in het ergste geval via een rechter alsnog kan terug vorderen en of dit uiteraard wel een grote kans van slagen heeft? In dat geval zou ik ook willen vragen of de kosten van de procedure ook op de executeur verhaald kunnen worden, veroordeling in proceskosten dus, als ik de term juist heb. Zou u in deze wat voor mij kunnen betekenen?

Ik denk dat het zo gegaan is dat de executeur de gestelde reiskosten voor hem zelf en zijn aanhang uit de erfenis van vader aan zichzelf heeft uitbetaald. Klopt dat? Als de executeur van mening is dat vader de betaling voor die reis heeft toegezegd zal op hem de bewijslast daarvan rusten. En als hij dat niet kan bewijzen moet hetgeen de executeur onttrokken heeft aan de erfenis weer terugbetaald worden. Voorts, als de executeur zichzelf een beloning toekent (die 1%) zonder dat daarvoor een basis te vinden is in het testament is ook dat bedrag door de nalatenschap onverschuldigd betaald en moet ook dat bedrag dan terug.
Als de executeur dus zijn positie gebruikt om zichzelf onrechtmatig te bevoordelen is dat een reden om hem te laten ontslaan door de rechter. En, als de situatie is zoals u beschrijft en ik hierboven veronderstellenderwijs heb aangevuld, heeft u volgens mij een goede kans in een procedure. Een proceskostenveroordeling (als u gelijk krijgt) dekt meestal niet de werkelijke totale kosten. Er blijft dus zelf een gedeelte te betalen. Hoeveel die kosten zullen worden is bij voorbaat niet te voorspellen, het hangt nogal af van hoe door de wederpartij gereageerd wordt en of die wederpartij het op een procedure laat aankomen.
Om een beter zicht op de zaak te hebben zou ik het testament moeten hebben en de eventueel inmiddels gewisselde correspondentie, afrekeningen e.d. moeten inzien. Als u daar wat voor voelt kunt u mij een mail sturen: vanderkolk@arsjuris.nl. Graag dan ook de stukken meesturen. Let wel, dan gaat u daarmee wel kosten maken. U kunt mij daarover eventueel ook wel even bellen: 0571-290841

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag