Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Onterechte afwijzing bank overbruggingslening?

Mijn ontbindende voorwaarde voor de aankoop van het nieuwe huis verliep 21 Juli j.l. Wij hebben een week uitstel gekregen tot 27 Juli. Hier hebben we geen gebruik van gemaakt, omdat we op 19 Juli een afwijzing van de bank kregen.
Mijn makelaar heeft dat op 20 Juli bij de notaris neergelegd. Nu heeft de tegenpartij de ontbinding on-hold gezet, zij gaan er niet mee akkoord. Zij gaan bij rechtsbijstand kijken of dit wel zomaar kan. Volgens mij, mijn makelaar en hypotheekadviseur hebben wij gehandeld volgens de regels.
In mijn contract onder artikel 7 "ontbindende voorwaarde(n)" staat het volgende:
De Koop geschiedt onder de ontbindende voorwaarde(n), dat:
a. koper niet uiterlijk 5 weken na tekenen koopovereenkomst een toezegging heeft verkregen van een erkende geldverstrekkende instelling voor één of meer geldleningen onder hypothecair verband van het verkochte - eventueel, indien de desbetreffende geldgever dat verlangt voor het verstrekken van een zodanige geldlening, onder medeverband van de rechten uit een te sluiten overeenkomst van levensverzekering tot een verzekerd kapitaal na te melden hoofdsom niet te boven gaande - tot een hoofdsom van € 120.000,00 onder de bij de grote erkende geldverstrekkende instellingen normaal
geldende voorwaarden en bepalingen en koper tevens uiterlijk op de eerste werkdag na laatstgemelde datum schriftelijk en gedocumenteerd - met een afwijzing van een hiervoor bedoelde erkende en geldverstrekkende instelling - aan verkoper en aan de notaris heeft verklaard, dat hij wegens het niet of niet tijdig verkrijgen van voormelde toezegging(en), de Koop wil ontbinden;"
De bank heeft de volgende afwijzing gestuurd:
" De gevraagde financiering van 120.000 kan niet verstrekt worden. De reden hiervoor is dat de gekoppelde overbruggingslening niet haalbaar is, en de gevraagde financiering niet passend is op basis van het vastgestelde toets inkomen."
Zij beweren nu dat de afwijzing tot stand is gekomen doordat de overbruggingslening niet haalbaar is en dus de ontbinding niet door kan gaan.
Is dat correct of sta ik in mijn recht.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag