Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Ontbinden van een arbeidsovereenkomst binnen twee maanden?

Graag zou ik over de volgende situatie wat advies willen. Dit hoeft geen diepte advies te zijn. Ik zou slechts graag willen weten in hoeverre het wijs is om betaalde juridische hulp in te schakelen.

Vorig jaar november ben ik gestart met een sollicitatieprocedure bij een andere werkgever. Bij de toenmalige werkgever werkte ik teveel (ik had net promotie gemaakt en kijk uit naar een vast contract) en zodoende wilde ik toch voorzichtig kijken naar iets anders. Ik ging een vrij stevig sollicitatie traject in en uiteindelijk hoorde ik vlak voor de kerst dat ik de nieuwe baan had. We waren een salaris overeengekomen en ik ontving zelfs een signing bonus.

Twee weken geleden, vlak voordat mijn proeftijd van twee maanden over zou gaan op een vast contract, hoorde ik dat mijn arbeidsovereenkomst zou stoppen. Dit omdat een persoon (iemand die onder mijn leiding zou vallen) vrij onverwachts het desbetreffende bedrijf zou verlaten en zij daardoor opzoek wilden naar een andere persoon die exact haar functie zou kunnen overnemen.

Ik kreeg te horen dat de organisatie moest bezuinigen en ik daardoor te duur werd. Er werd gezocht naar iemand anders (goedkopere kracht) en mij konden ze niet betalen. Verder gaven ze aan dat er op wat andere vlakken ook bezuinigd zou worden. Mijn vraag is de volgende:

Valt dit onder “Zonder reden mag binnen de twee maanden proeftijd opgezegd worden” of valt dit onder “Dwaling tijdens de sollicitatieprocedure”? Als ik had geweten dat de financiële positie van dit bedrijf dusdanig slecht was dat met het vertrek van één persoon onder mij dit direct zou betekenen dat ik ook zou moeten vertrekken, dan was ik natuurlijk nooit voor deze baan gegaan. Ook belangrijk om te vermelden is dat ik tijdens deze twee maanden proeftijd bij deze laatste werkgever nooit negatieve feedback heb ontvangen. Sterker nog, ik kreeg heel veel indicatie dat we met elkaar verder zouden gaan in de toekomst en nooit (zowel tijdens de sollicitatieprocedure als daarna) is me iets vertelt over financiële zorgen, waar ik denk dat zij hier echt al wel van op de hoogte hadden kunnen zijn/waren.

Mijn gehele carrière (en financiële situatie) staat nu op zijn kop doordat de werkgever zo onverwachts heeft besloten mijn contract niet te verlengen. Zodoende ben ik erg benieuwd naar een antwoord.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag