Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ontbinden koopovereenkomst woonhuis door koper

Wij hebben een koopovereenkomst getekend voor de aankoop van een woonhuis. De aanbetaling van 10% is reeds gedaan en de oplevering is 1 april aanstaande. in de koopovereenkomst is onder artikel 4c (verklaringen van verkoper inzake verontreiniging) is het volgende opgenomen: Verkoper verklaart vervolgens: Het is hem niet bekend dat zihc in het verkochte asbesthoudende of andere voor de gezondheid schadelijke materialen bevinden.

vorige week zijn wij erachter gekomen dat de beschoeiing naast het huis (behorend bij het kavel) over ca. 60 meter enorm veel asbest platen zijn verwerkt. We zijn hier achter gekomen nadat wij met een hovenier een inventarisatie aan het maken waren voor de kosten van het vervangen van de huidige beschoeiing / hardhouten damwand. Deze te vernieuwen damwand zou volgens het contract door de huidige eigenaar worden betaald en uitgevoerd worden. Na deze waarneming kregen wij het advies van het hoveniers bedrijf om een asbestinventarisatie rapport op te stellen zodat wij diverse offertes kunnen opvragen voor de kosten. ook werd duidelijk aangeven dat de huidige verkoper dit zeker zou moeten hebben geweten aangezien het heel goed zichtbaar is dat er asbest aanwezig is. Dit rapport wordt morgen opgesteld en wij hebben reeds indicatieve kosten ontvangen van ca. 15-20k voor het professioneel verwijderen / het bedrijf dat deze inventarisatie gaat uitvoeren gaat ook onderzoek doen in het huis en bij diverse opstallen die ook nog op het terrein staan. (paardenstal en diverse kippenhokken)
Wij zijn natuurlijk enorm geschrokken en onze vraag is nu of wij op basis van deze waarneming de koop zouden kunnen ontbinden.

Ik verneem graag jullie advies aangaande bovenstaande situatie.

De vraag is of deze ontdekking voldoende is om de koop te ontbinden, een alternatief is namelijk een prijsvermindering toepassen. Er is sprake van een verborgen gebleven gebrek: heeft u geen onderzoek laten uitvoeren naar dit feit en had verkoper kunnen moeten weten hiervan en dat zijn verklaring dus afwijkt. U bent dan op een dwaalspoor gebracht. Juridisch moet het onderzocht worden: of u onderzoek heeft laten uitvoeren, of verkoper u bewust in het ongewisse heeft gelaten, hoe de overige voorwaarden van de akte luiden, om te bepalen of ontbinding gerechtvaardigd is of een minder hard rechtsmiddel als prijsvermindering. Ik kan dat onderzoek voor u uitvoeren en met advies komen. Neemt u anders even contact op via info@rechtinjestad.nl

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag