Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Ons huis is verkocht, de ontbindende voorwaarden zijn verstreken en de bankgarantie is ontvangen door de notaris. Echter heeft de koper zijn hypotheek niet rond gekregen, maar iemand gevonden die garant staat voor de bankgarantie. De koper heeft aangegeven de hypotheek vlak voor passeren alsnog rond te kunnen maken.
Conform het koopcontract komt de koper binnenkort spullen in onze berging plaatsen. En daarvoor al kennismaken met ons. Hoe hiermee om te gaan? Het voelt voor ons nog erg onzeker.
Wij moeten ons (verwachten we) aan het koopcontract houden en hem zijn spullen laten stallen bij ons, maar wat als hij de hypotheek alsnog niet rond krijgt? Moet er iets over op papier dat als hij de hypotheek niet rond krijgt, hij op .. datum zijn spullen uiterlijk heeft opgehaald?

U doet er verstandig aan schriftelijk de afspraak met de koper te maken namelijk dat hij de hypotheek rond krijgt voor het passeren en dat hij zijn spullen alvast kan stallen bij u (als u hiermee akkoord gaat tenminste), bij gebreke waarvan u een afgesproken bedrag aan kosten in rekening zult brengen. Er zal voor hem (meestal) een ontbindende voorwaarde gelden van hypotheek in de voorlopige koopakte. Wilt hij toch de hypotheek rondkrijgen en voldoet hij daar niet aan dan kunt u terugvallen op het contract. Kortom, schriftelijke afspraken zijn hierbij belangrijk. Komt u er samen (nog) niet uit en ontstaat er een juridisch geschil, dan kunnen wij u bijstaan in deze zaak. Neemt u desgewenst contact met mij op voor overleg. Klikt u op de direct-contact knop naast dit antwoord onder mijn naam.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor de reactie. De ontbindende voorwaarden zijn al een poos voorbij, dus in principe zit hij vast aan het voorlopig koopcontract. Helaas zijn wij (er vanuit gaande dat hij zijn hypotheek rond zou krijgen danwel gebruik zou maken van de ontbindende voorwaarden) ermee akkoord gegaan dat hij vanaf een afgesproken datum (dus voor overdracht van het huis) spullen mag opslaan hier. Dat staat in het voorlopig koopcontract, waardoor wij het gevoel hebben er niet onderuit te kunnen, omdat wij anders het voorlopig koopcontract niet nakomen ondanks zijn hypotheek bijna tot het moment van overdracht onzeker blijft.

Is het dan evengoed van belang op papier te zetten wanneer de spullen uiterlijk dienen te zijn afgehaald als hij voor datum van overdracht zijn hypotheek niet rond heeft gekregen?
En mogen wij zijn spullen verwijderen/ buiten zetten na afloop van de afgesproken termijn van weghalen van de spullen, als de koop niet doorgaat en hij ze niet afhaalt?


Dan is het nog inderdaad evengoed van belang dat u de afspraak maakt wanneer hij de spullen dient op te halen. U kunt niet zomaar zijn spullen buiten zetten of verwijderen. Daarvoor dient u hem eerst schriftelijk op de hoogte te stellen. Maakt u kosten voor het opslaan van zijn spullen dan kunt u dit bij hem in rekening brengen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag