Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Ons hondje (Jack Russel) is aangevallen door een vecht hond (Bordeaux dog). Ze was op sterven na dood gebeten. De eigenaar van de andere hond gaf op dat moment aan dat hij aansprakelijk was en gaf aan te willen betalen. Dit heeft hij toegegeven in het bij zijn van meerdere getuigen. Zijn hond liep los en de onze was netjes aangelijnd. Nu dat de rekening van de dierenarts is opgelopen tot €500,- krabbelt meneer terug en wil niet betalen. Meneer beweert dat hij niet aansprakelijk/verantwoordelijk is want zijn hond was wel aangelijnd. Wat dus niet het geval was. Onze verzekering heeft de zijne al benaderd, maar dat heeft niks uitgehaald. Er is ook aangifte gedaan bij de gemeente en de politie, zo is er ook een proces verbaal opgemaakt. De politie is ook al bij meneer langs geweest, maar ook daar is meneer niet van onder de indruk. Hij wil gewoon niet betalen, ook heeft meneer een besproken verleden(gewapende overval, doodslag). Wij zijn de wanhoop nabij, we weten echt niet meer wat we moeten en kunnen doen.

De eigenaar van een huisdier is op grond van art. 6:179 BW BW aansprakelijk voor de schade die dat huisdier aanricht. Weigert de eigenaar te betalen dan kunt u de schade via de burgerlijke rechter verhalen. Krijgt u gelijk, dan is loonbeslag, beslag op uitkering en beslag op de boedel mogelijk.

U bent in deze procedure eiser en zult uw zaak dan ook moeten kunnen bewijzen. Voor deze procedure hebt u een advocaat nodig.

Een andere oplossing is om u te voegen in de strafprocedure. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de officier van justitie een vervolging instelt.

Ik raad u aan om contact op te nemen met een advocaat bij u in de buurt. Mogelijk komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtshulp. U kunt daarvoor terecht bij een van de advocaten op deze website, bij wetswinkel of rechtswinkel bij u in de buurt of bij Het Juridisch Loket (0900 8020)

Beoordeel dit antwoord:

Het klopt dat de eigenaar van een dier aansprakelijk is voor schade die door dat dier wordt aangericht. Heribij is niet van belang of de hond was aangelijnd.

U dient te stellen en zo nodig te bewijzen dat uw hond door de andere hond is gebeten. Als meerdere getuigen hebben gezien dat uw hond is gebeten, dan lijkt mij het geen probleem om het bewijs rond te krijgen.

Als de aansprakelijke partij blijft weigeren te betalen dan zult u helaas een juridische procedure moeten starten. Aangezien de vordering lager is dan € 25.000,-- kunt u in theorie in persoon bij de kantonrechter procederen. Procederen is echter een vak en ik raad u dan ook aan om een jurist/advocaat in te schakelen.

Wellicht komt u in aanmerking voor een toevoeging via de Raad voor Rechtsbijstand (www.rvr.org) of heeft u een rechtsbijstandverzekering afgesloten die alle kosten dekt.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u uiteraard contact met mij opnemen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Nou dat bewijs is dus een probleem. Alleen de gene die onze hond op dat moment aan het uitlaten was en die meneer waren er bij. Maar meneer heeft die zelfde dag nog naar onze dierenarts gebeld om te vragen hoe het met ons hondje ging en toen aan de telefoon heel het verhaal tegen de dierenarts gedaan. Geld dat ook als een getuige? Want toen hij een week later de rekening kreeg is hij pas zijn verhaal gaan veranderen. En zijn verleden kan dat ook mee gewogen worden als het gaat om de betrouw baarheid van zijn verklaring?


Het verleden van de aansprakelijke partij zal in dit kader niet echt een rol spelen. Ik ga ervan uit dat de dierenarts bereid is om een schriftelijke verklaring op te stellen. Dit lijkt mij meer dan voldoende. Een dergelijke verklaring kan als bewijs worden gebruikt in de procedure.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag