Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Onredelijke voorwaarde opzeggen abonnement sportschool?

Per 8 november 2022 (datum ondertekening overeenkomst) ben ik lid van een sportschool. Ik heb een lidmaatschap met onbeperkt sporten, en 1 jaar lidmaatschap.
Deze is als volgt opzegbaar: 'Lidmaatschap, 1 jaar vast, wordt aangegaan met ingang van de 1e van de maand, datum van overeenkomst, voor een periode van 1 jaar, met een opzegtermijn van 1 maand vóór het aflopen van het aangegane jaar."

Is dit een redelijke voorwaarde? Ik heb per 25 november 2023 schriftelijk opgezegd, maar zit er nu weer 1 jaar aan vast.....
Ik heb de voorwaarde zoals gezegd ondertekend, maar als een voorwaarde onredelijk is, zoals deze naar mijn mening, is deze dan wel rechtsgeldig?

Het is begrijpelijk dat deze situatie frustrerend kan zijn. Het lijkt erop dat het hier gaat om een contract met een vaste looptijd van een jaar, met een verplichte opzegtermijn van een maand voor het einde van dat jaar.

Vanuit juridisch perspectief is dit helaas vaak een geldige voorwaarde. Veel sportscholen en andere service gerichte sectoren werken met soortgelijke contracten. Volgens de Nederlandse wet mogen bedrijven contracten voor een vast termijn aanbieden, zolang ze duidelijk communiceren over de regels en voorwaarden die van toepassing zijn op het contract.

Echter, er zijn enkele uitzonderingen waarbij dergelijke contracten mogelijk onredelijk of onrechtmatig kunnen zijn. Dit is vaak het geval wanneer de voorwaarden van het contract zwaarwegend in het voordeel van de organisatie zijn en de consument onredelijk benadelen.

Om uw specifieke situatie te beoordelen zou u een jurist of advocaat moeten raadplegen om de details van het contract te bekijken en om te beoordelen of deze mogelijk onder de definitie van 'onredelijke voorwaarden' zou kunnen vallen. Wees u er wel van bewust dat dit mogelijk tijd, moeite en geld kan kosten.
--------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag