Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Onredelijk hoge factuur?

Ik heb via het bedrijf een belconsult gehad met een somnoloog. Het gesprek heeft 7 minuten lang geduurd (hiervan heb ik een foto). Hiervoor brengen ze mij € 193,59 in rekening.
Ik vind het uiteraard meer dan redelijk dat de specialist hiervoor wordt vergoed, maar een gesprek bij de huisarts had me voor dezelfde tijd hooguit € 35 gekost.
Ik heb gevraagd of ze het tarief kunnen aanpassen of de factuur kunnen wijzigen, maar ze zeggen dat dat niet is toegestaan volgens de Belastingdienst. Dat is kul.
Als ik in mijn bedrijf een verkeerde factuur naar iemand stuur, wat wel eens gebeurt, dan stuur ik een credit factuur (een min factuur) waarmee je de oude factuur 'neutraliseert'. En daarna stuur ik een een correcte factuur naar m'n klant. Dit is belasting technisch zuiver.

Verder stellen ze dat het tarief is vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit en het daarom ook niet kunnen aanpassen. Maar volgens mij is dit ook incorrect.
Het belconsult valt onder het 'vrije segment' en is een resultaat van contractonderhandelingen tussen het NSI en de zorgverzekeraar. Wat betekent dat ze vrij zijn om het bedrag te verlagen. Verder heeft de Nederlandse Zorgautoriteit enkel een limiet gesuggereerd wat is gebaseerd op consulten in het ziekenhuis van een gemiddelde duur (van pak hem beet 45+ minuten).

Mijn belconsult van 7 minuten valt hier ruim onder. In dit geval, 85% korter dan de norm.

Ik heb het bedrijf netjes verzocht om mij een redelijke factuur te sturen op basis van de geleverde dienst, maar ze hebben nooit meer geantwoord behalve 'we zullen zo spoedig mogelijk hierop terug komen'. Zojuist ontving ik een automatisch verstuurde mail die zegt dat ze binnen 5 dagen het incassobureau zullen contacteren.
Lang verhaal kort: Het bedrijf brengt mij een bedrag in rekening die niet overeenkomt met de dienst die ze mij hebben geleverd. Naar mijn idee is dit in strijd met de beginselen van de redelijkheid en billijkheid.

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag