Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Onlangs heb ik onder inloed (720 prom.) gereden en de officier van justitie heeft besloten mijn rijbewijs 7 maanden in te houden. Wat ik erg lang vind. Ik moet over 2 maanden voor de politierechter verschijnen. Mijn vraag is of het nodig/handig is om een advocaat mee te nemen (800 euro) naar de zitting of kan ik gewoon zelf de verdediging doen? Als de kans groter is dat ik mijn rijbewijs terug krijg met een advocaat, dan is het misschien de moeite wel waard.

Ik heb inmiddels ook een brief gekregen van de CBR dat ik moet deelnemen aan het alcoholslotprogramma dat duizenden euro's kost. Ik wil dit ook aangeven als één van de argumenten om mijn rijbewijs terug te krijgen tijdens de zitting. Er is hier eerder een jurisprudentie over geweest dat een alcoholslotprogramma een reden is voor teruggave van het rijbewijs. Mijn vraag hierover is: wanneer geeft je tijdens de zitting aan dat er eerder een jurisprudentie (uitspraak) is geweest? Moet ik het zelf aangeven of weet de rechter het zelf al? En ben eigenlijk ook benieuwd hoe ver normaalgesproken in de praktijk de rechter meegaat met de eis van de officier van justitie?

Zal het op prijs stellen als mijn 4 vragen beantwoord worden. Dank alvast.

Ervan uitgaande dat u geen beginnend bestuurder bent, dan valt u onder de reguliere richtlijnen van de rechtbank: http://www.rechtspraak.nl/Organisatie/Raad-Voor-De-Rechtspraak/Agenda-van-de-Rechtspraak-2011-2014/Documents/20110211_OrientatiepuntenenafsprakenLOVS.pdf

Hieruit blijkt dat u met een promillage van 720 ug/l inderdaad een ontzegging van de rijbevoegdheid van 7 maanden kan worden opgelegd. De rechter zal over het algemeen deze richtlijnen volgen. De rechter kan echter afwijken van deze richtlijnen indien uw persoonlijke omstandigheden hier dringend aanleiding voor geven.

Er is beperkte jurisprudentie over de inhouding rijbewijs in combinatie met het Alcoholslotprogramma. Zwolle oordeelde dat daarmee het belang van de invordering kwam te ontvallen: http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=BW1512&vrije_tekst=alcoholslot++ontzegging

Wanneer jurisprudentie aan de orde komt, hangt af van de vraag of u een advocaat inschakelt of niet. Ik zou u altijd adviseren een advocaat in de arm te nemen, omdat deze specifieke juridische kennis heeft, de weg kent, een klaagschrift voor u kan indienen en toegang heeft tot wetten en jurisprudentie. Daarmee is echter niet gegarandeerd dat het resultaat beter is.

De rechter zal soweiso met u in gesprek gaan en u kunt -als u geen advocaat inschakelt- zelf de jurisprudentie ter sprake brengen.

Ik wens u in ieder geval veel succes!

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Bedankt voor uw reactie/antwoorden. Klopt idd dat ik geen beginnende bestuurder ben. U geeft aan dat er beperkte jurisprudentie is over de combinatie rijontzegging met het alcoholslotprogramma. Is 1 jurisprudentie niet voldoende om mij op te beroepen? Als ik het goed lees heeft deze mevrouw haar rijbewijs teruggekregen toch omdat zij een alcoholslotprogramma heeft gekregen van CBR? Ik bedoel meer op welk moment moet ik over de jurispredentie beginnen tijdens de zitting als ik zonder advocaat ga?


Uiteraard kunt u zich op deze ene uitspraak beroepen.
U kunt deze in het gesprek met de rechter naar voren brengen,
Op het moment dat u dat gepast lijkt. Ik adviseer u wel een kopie
van de uitspraak mee te nemen en deze aan de rechter te overhandigen.
Dit geldt ook voor de papieren die u van het CBR heeft ontvangen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag