Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Onlangs ben ik aangehouden ivm een vernieling. Ik heb deze vernieling ook bekend. Ik was onder invloed en heb destijds aangegeven dat er meer personen bij waren. Er was slechts één getuige en die heeft alleen mij gezien.Ik heb nu een OM afdoening gekregen die hoort bij openlijke gweldpleging, deze afdoening is aanmerkelijk hoger als wanneer me alleen vernieling ten laste zou zijn gelegd. Ik wil de zaak nu voor de rechter laten komen. Mijn vragen zijn: 1.Kan de rechter mij alleen op basis van mijn eigen verklaring veroordelen voor openlijke geweldpleging of zal hij nu voor vernieling moeten gaan.
2.Als ik verzet aanteken tegen de OM afdoening gaat de zaak dan sowieso naar de rechter of kan de officier eventueel de zaak heroverwegen en tot een ander oordeel (lees: eventueel lagere straf) komen.

Als u tegen de OM-afdoening in gaat, dan gaat de zaak sowieso naar de rechter. De rechter zal de zaak geheel opnieuw bekijken. De rechter kijkt naar alle bewijzen van de zaak en daarbij kunt u ook uw zegje doen. Vernieling is dat je iets alleen hebt vernield. Openlijke geweldpleging is betekent dat er in vereniging met andere schade is toegebracht. Als alleen u bent opgepakt en bent aangehouden, en er dus verder geen medeverdachten zijn, dan zou er niet voldoende bewijs moeten zijn tegen openlijke geweldpleging, maar slechts voor vernieling. Ik adviseer u een advocaat te raadplegen die het beste kan beoordelen of het specifiek in uw geval verstandig is om tegen de OM-afdoening in te gaan ivm de afweging welke bewijs er is en de hoogte van de straf die nu is voorgesteld door de officier van justitie.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag