Zakelijk, Arbeid, Schade
Particulier
dit is gedaan door een buurman.
Elk opzettelijk filmen of fotograferen in woningen of niet-publieke plaatsen en KDC is geen publieke plaats is verboden tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd
Wanneer u daar bezwaar tegen heeft, mag dit alleen wanneer die buurman daar een goede reden voor heeft, bijvoorbeeld wanneer zijn eigen kind ook op deze film staat. Middels privacy-wetgeving (zoals in de Grondwet) wordt uw privacy in beginsel alleen absoluut beschermd tegen inbreuk door overheden, niet tegen inbreuk door andere private personen. Het is echter algemeen geaccepteerd dat er in dat geval een belangenafweging plaatsvindt voor zover dat er sprake is van een conflict. Zo geldt b.v. ook dat voor een door een journalist gemaakte rapportage de nieuwsgaring hogere prioriteit krijgt dan de privacy van de persoon in kwestie. Het zwarte balkje bij criminelen is dan ook verplichting uit de wet maar journalistieke ethiek.
Ook zult u b.v. bekend zijn met Google Streetview. Dit is in Nederland juridisch geen probleem, maar uit voorzorg heeft Google de gezichten en ook kentekens van auto's onherkenbaar gemaakt.
Concreet kunt u de buurman dus vragen te stoppen met filmen van uw kind (hier ga ik even van uit, anders heeft u helemaal geen belangen hierbij) en ook vragen eerdere films te vernietigen, eventuele publicaties (Youtube b.v.) te verwijderen etc. Desnoods kunt u dit via de rechter afdwingen.
Reactie van de vraagsteller
meneer heeft ook geluidsopname gemaakt want het gaat hier om "geluidsoverlast"is dit dan wel een goede reden om opname's te maken van onze kinderen (zonder toestemming)
Het maken van geluidsopnamen is eveneens niet toegestaan:
art 139 a wetboek van Strafrecht
Met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de vierde categorie wordt gestraft hij die met een technisch hulpmiddel een gesprek dat in een woning, besloten lokaal of erf wordt gevoerd opzettelijk:
1°. anders dan in opdracht van een deelnemer aan dat gesprek afluistert;
2°. zonder deelnemer aan dat gesprek te zijn en anders dan in opdracht van zulk een deelnemer opneemt.
Ik begrijp dat meneer zijn eigen bewijsmateriaal aan het verzamelen is vanwege een mogelijke klacht over geluidsoverlast. Daar kunnen we kort over zijn: dit mag inderdaad niet. Ik raad u aan de buurman bij de politie aan te geven.
Indien u (u en uw kinderen) bezwaar hebben tegen het worden gefilmd kunt u in het kader van het auteursrecht ook nog een beroep doen op de aan u toekomende persoonlijkheidsrechten die door de beschreven handelwijze van de buurman worden geschonden, namelijk schending van het portretrecht van uw kinderen. Ook op die grond kan eenvoudig een verbod op openbaarmaking en verveelvoudiging worden geëist. Ik verwijs naar art. 20 en 21 Auteurswet:
Artikel 20
1. Tenzij anders is overeengekomen is degene, wien het auteursrecht op een portret toekomt, niet bevoegd dit openbaar te maken zonder toestemming van den geportretteerde of, gedurende tien jaren na diens overlijden, van diens nabestaanden.
2. Bevat eene zelfde afbeelding het portret van twee of meer personen, dan is ten aanzien van de gansche afbeelding de toestemming vereischt van alle geportretteerden of, gedurende tien jaren na hun overlijden, van hunne nabestaanden.
Artikel 21
Is een portret vervaardigd zonder daartoe strekkende opdracht, den maker door of vanwege den geportretteerde, of te diens behoeve, gegeven, dan is openbaarmaking daarvan door dengene, wien het auteursrecht daarop toekomt, niet geoorloofd, voor zoover een redelijk belang van den geportretteerde of, na zijn overlijden, van een zijner nabestaanden zich tegen de openbaarmaking verzet.