Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Onder het mom van rechtsvermoeden arbeidsomvang heb ik afgelopen week een gesprek gehad met mijn werkgever over contractuitbreiding.
Ik heb 16uur op contract, maar werk structureel meer, gerekend over het afgelopen jaar gemiddeld 28uur per week.
In eerste instantie werd gezegd dat het niet organisatorisch inpasbaar was, later werd hier weer op teruggekomen tijdens het gesprek en werd mij de indruk gewekt dat ze bezig gingen met contractaanpassing, vraag was alleen nog of die extra uren op een andere locatie gewerkt moesten worden. Dit was voor mijn geen probleem.

Echter werd ik nu bij mijn teamleider geroepen en werd aangegeven dat ik geen recht heb op die uren omdat er het afgelopen half jaar wel vacatures zijn geweest (niet op mijn locatie) en ik daar niet op gesolliciteerd heb. Kan dit hierop afgewezen worden?
Ik werk die uren toch immers ook niet op die andere locaties?
En vorig jaar zijn op onze locaties vacatures gesteld waarbij ik heb aangegeven dat ik meer uren wou, maar dit gingen ze niet doen ivm aantal 'poppetjes'...

Waar heb ik nu nog recht op?

M.v.g.

De reactie van uw werkgever in mijn ogen snijdt in het geheel geen hout. Het is in het geheel niet relevant dat u het afgelopen jaar niet gesolliciteerd hebt. Sterker nog: er was voor u geen enkele reden om te solliciteren, aangezien u de betreffende werkzaamheden (er vanuit gaande dat de vacature op dezelfde werkzaamheden zag) reeds vervulde.

Gezien het feit dat u het afgelopen jaar structureel meer uren gewerkt hebt dan het aantal uren dat schriftelijk vast is gelegd in de arbeidsovereenkomst of een aanvulling daarop (vaak addendum genoemd) zou ik niet weten waarom de werkgever uw verzoek (om meer uren te mogen werken) kan weigeren. Die werkzaamheden waren er het afgelopen jaar immers ook (zelfs op uw eigen locatie).

Omdat de wet in beginsel kijkt naar de periode van drie maanden voorafgaand aan het verzoek (tenzij er aanleiding is om naar een langere periode te kijken), is het van belang dat u nu eerst snel schriftelijk vastlegt dat u dit verzoek gedaan hebt. Op die manier voorkomt u dat uw werkgever u de komende drie maanden niet meer dan 16 uur per week gemiddeld inroostert, en u nadien geen beroep meer kunt doen op dit rechtsvermoeden.

Als uw werkgever zich niet (direct) laat overtuigen, is het wellicht verstandig om wat meer "geschut" in te zetten en aanspraak te maken op uitbetaling van 28 uur, ook wanneer uw werkgever u de komende periode "slechts" 16 uur inroostert. In een procedure zie ik goede kansen voor u, al hoeft het in de meeste gevallen gelukkig niet zo ver te komen en laten de meeste werkgevers zich eerder toch overtuigen (omdat ze vaak wel weten dat ze fout zitten).

Indien u nadere vragen hebt, verneem ik dat graag van u. In dat geval bespreek ik graag vrijblijvend wat ik voor u kan betekenen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag