Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Noodzaak beschikking bij herzien ouderschapsplan?

Wij als ouders van onze dochter zijn uit elkaar sinds 2018. Het ouderschapsplan was voorlopig en is toen in mediation bekrachtigd door de rechtbank. Daar is een beschikking van de rechtbank van.
De vader laat de indexering om het jaar een jaar achterwege, en onlangs heeft hij dit weer goed gecorrigeerd. Ik heb intussen het LBIO hierover gevraagd om hulp.

Nu hebben we een nieuw ouderschapsplan, incl. nieuwe hogere bedragen. 1) Moet het weer bekrachtigd worden door de rechtbank? Of is een nieuw ouderschapsplan met handtekening genoeg? Kan ik ook zonder beschikking eenvoudig bij wanbetaling via het LBIO de alimentatie krijgen? 2) Als het voordelen biedt, kan de mediator op mijn vraag een beschikking regelen? Of moeten we het allebei vragen?

Als u het ouderschapsplan heeft gewijzigd en er nieuwe afspraken zijn gemaakt over alimentatie, dan is het verstandig om deze afspraken vast te leggen in een nieuwe beschikking van de rechtbank. Dit biedt meer zekerheid en voorkomt onduidelijkheden over de geldigheid van het ouderschapsplan. U kunt zonder beschikking bij wanbetaling niet via het LBIO de alimentatie incasseren.

Als u de mediator/advocaat vraagt om een beschikking te regelen, is het belangrijk dat de andere ouder hiermee instemt. Een beschikking kan namelijk alleen worden afgegeven als beide partijen het eens zijn over de inhoud van het ouderschapsplan. Als de andere ouder niet instemt, dan zal u alsnog via de rechtbank een procedure moeten starten om de nieuwe afspraken vast te laten leggen in een beschikking.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag