Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Nood overstorten verplicht op plat dak?

Sinds een half jaar huur ik een gebouw, gemaakt van hout en het heeft een plat dak. Ik kreeg lekkage op de eerste verdieping. Bleek na zelfcontrole dat de regenafvoeren verstopt waren. Dak stond vol met water en drek/begroeiing van circa 10cm. Nu is het dak en de opening van de afvoeren op 6 meter hoogte en alleen via een losse ladder te bereiken. Is dit dan nog voor huurder bereikbaar of moet de verhuurder dit doen?
Er zitten ook geen nood overstort, zijn nood overstorten verplicht op een plat dak?

Het gedetailleerde antwoord op uw vraag is afhankelijk van het specifieke huurovereenkomst tussen u en de verhuurder. In het algemeen geldt dat de verhuurder onderhoudsplichtig is voor de constructieve delen van de woning, waaronder de dakconstructie en waterafvoeren.

In de huurovereenkomst kunnen echter andere afspraken gemaakt zijn. Als de verhuurder bijvoorbeeld alleen onderhoud aan de binnenzijde van de woning tot zijn verantwoordelijkheid rekent en de huurder is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de buitenzijde, dan ligt de verantwoordelijkheid mogelijk bij u als de huurder. Het is dus belangrijk om uw huurovereenkomst te bekijken om te zien in hoeverre deze situatie onder uw of de verhuurder zijn verantwoordelijkheid valt.

Wat betreft de aanwezigheid van noodoverstorten in platte daken, er zijn geen specifieke regels die de aanwezigheid van noodoverstorten verplicht stellen. Echter, een goede waterafvoer is essentieel voor de duurzaamheid van het dak en eventuele opstalverzekering.

Bij twijfel is het raadzaam om hierover specialistisch advies in te winnen, bijvoorbeeld via een huurrecht advocaat of een bouwtechnisch ingenieur. Om mogelijk verdere problemen te voorkomen, zou het ook goed kunnen zijn om dit probleem bij uw verhuurder aan te kaarten en te bespreken
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag