Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Nieuw huurcontract met huurverlaging aanvragen?

Onze dochter heeft samen met iemand een huurwoning in NAAM GEMEENTE. Volgens het puntensysteem valt deze woning formeel onder de liberalisatiegrens, maar de huidige huur is véél hoger. Het huidige huurcontract voor een half jaar staat op naam van de ander. Na een half jaar zou het contract omgezet worden naar een vaste huurovereenkomst. Dán zou huurverlaging aangevraagd kunnen worden met terugwerkende kracht per 01-08-2022. Echter, per 01-02-2023 gaat de ander verhuizen. Onze dochter wil graag hoofdhuurder worden. De verhuurder heeft al mondeling via de ander toegezegd dat dit akkoord is, maar vooralsnog heeft hij nog niet een nieuw huurcontract aangeboden. Hoe kan onze dochter het nu het beste aanpakken? Volgens mij heeft onze dochter formeel nog geen enkel huurrecht, aangezien het contract dat per 01-08-2022 is afgesloten uitsluitend op naam van de ander staat. Onze dochter heeft haar deel van de huur altijd betaald aan de ander.
o Klopt het dat onze dochter geen enkel recht heeft? Ze staat immers al wel vanaf 01-08-2022 op dit adres ingeschreven.
o Als de verhuurder haar per 01-02-2023 opnieuw een contact voor een half jaar aanbiedt, moet ze dat dan maar gewoon accepteren?
o Als onze dochter zich te kritisch opstelt bestaat de kans dat de verhuurder haar helemaal geen contract aanbiedt en dat ze per 01-02-2023 uit de woning moet vertrekken.
o Het huidige huurcontract vind ik eerlijk gezegd nogal verwarrend, doordat er allerlei teksten zijn doorgestreept. Of is dit heel gebruikelijk?
In het huidige contract is bij punt 5.1 de tekst m.b.t. ‘niet geliberaliseerde huurprijs’ doorgestreept, terwijl deze woning volgens het puntensysteem wél onder de liberalisatiegrens valt.
o Is dit relevant indien onze dochter later alsnog huurverlaging wil aanvragen?
o Verspeelt onze dochter eventuele rechten als ze nu een dergelijk contract ondertekent?
Uiteindelijk wil onze dochter, als ze zéker weet dat ze een vast huurcontract heeft, een verzoek om huurverlaging gaan indienen, aangezien de woning volgens het puntensysteem onder de liberalisatiegrens ligt.
o Als ze de huurverlaging met terugwerkende kracht per 01-08-2022 zou willen laten ingaan, dan moet ze vóór 01-08-2023 een verzoek indienen.
o Maar als ze per 01-02-2023 opnieuw een contract voor een half jaar krijgt (ze is immers formeel een nieuwe hoofdhuurder), dan moet ze juist tot ná 01-08-2023 wachten. Anders zal de verhuurder het contract niet verlengen per 01-08-2023.
o Of moet ze maar gewoon accepteren dat ze over de periode van 01-08-2022 tot 01-02-2023 op geen enkele manier nog te veel betaalde huur kan terug krijgen?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag