Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Niet aanvaarde erfenis verwerpen?

Mijn vader is in 2019 overleden en heeft jarenlang in Nederland gewoond tot hij een paar jaar vóór zijn overlijden in Suriname is gaan wonen.
Tenminste, dat is wat ik heb begrepen van mijn zusje. Ik heb zelf geen contact met hem sinds mijn 13e jaar.
Hij heeft hier een woning met korting gekocht van een wooncorporatie die de woning wil terugkopen middels een terugkoopovereenkomst.
Sinds dit jaar heb ik vernomen dat mijn zusjes en ik zijn opgenomen als erfgenamen en mijn jongste zusje (die in dezelfde woning destijds bij mijn vader woonde) was de zaken aan het regelen, tot zij in juli aangaf het niet meer verder te kunnen opbrengen omdat het zoveel stress bij haar opleverde.
De notaris is bezig met het beneficiair aanvaarden, maar geeft aan dat het nog tijd nodig heeft, omdat ook het Surinaams grondrecht van toepassing is. Dat maakt de zaak nog ingewikkelder.
Sindsdien krijg ik al 2 aanmaningen en dagvaardingen binnen, de gronderfpacht is inmiddels in beslag genomen door de belastingdienst en mijn laatste telefoontje was naar de advocaat van de wooncorporatie die aangaf dat de enige, korte manier op dit op te lossen is om in de woning van mijn vader te betrekken en alle schulden op me te nemen en dat terwijl ik niks met mijn vader heb.
De terugkoopovereenkomst is al een tijd geleden door mijn zusje 'on hold' gezet en het liefste zou ik mijn erfenis willen verwerpen. Ik wil er niks mee te maken hebben.
Nu lees ik dat je in ieder geval 3 maanden de tijd hebt, na het overlijden van de erflater, om te bepalen of je de erfenis wilt aanvaarden of verwerpen, maar ik kan me niet heugen dat ik iets heb moeten kiezen (of het ondertekenen van de terugkoopovereenkomst wordt als aanvaarden gezien, maar deze is nog niet ondertekend). Is er nog een mogelijkheid om de erfenis te verwerpen in mijn geval?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag