Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Namens mijn collega's stuur ik u deze vraag over de CAO en verworven rechten.
De situatie is als volgt:
Vanaf het begin van ons bedrijf is onze werkgever bij het bepalen van het aantal vrije dagen uitgegaan van dagen van 8 uur en niet zoals in de CAO staat dagen van 7,2 uur. Dit is al sinds 2004 zo. Formeel is deze positieve afwijking op de CAO niet in onze arbeidsovereenkomsten opgenomen. Als werknemers hebben wij dit altijd gezien als een aardige geste van de werkgever om ons iets meer te gunnen dan de CAO. Nu heeft de werkgever aangegeven dat dit niet de bedoeling was en dat in het vervolg de CAO strikt gevolgd gaat worden. Ons extraatje komt dus te vervallen.
Nu onze vraag:
Kunnen wij ons als werknemers beroepen op een opgebouwd recht, of staat het de werkgever vrij 'zomaar' onze arbeidsvoorwaarden te veranderen?
Een aanvullende vraag:
Eerder is er binnen ons bedrijf een discussie geweest over de vorm waarin een eindejaars-uitkering/gratificatie uitgekeerd kon worden. De indruk is toen gewekt dat iets dat 2 of 3 jaar op een bepaalde wijze wordt gedaan voor de werknemers een verworven recht wordt waarvan uitgegaan mag worden. Kunt u mij aangeven wanneer er inderdaad sprake is van een 'verworven recht'?

Ik hoop dat u mij kunt aangeven hoe de regels van CAO en arbeidsrecht in dit geval moeten worden uitgelegd.

Er mag niet worden afgeweken van een cao, behalve wanneer sprake is van een zogenaamde minimum CAO (en dan mag er alleen van afgeweken worden in voor werknemers positieve zin). Dit gegeven speelt ook een rol bij de uitkering/gratificatie. En het is bijv. onduidelijk wat u bedoelt met "op een bepaalde wijze". Er is dan ook meer informatie van u nodig. Ik raad u daarom aan voor nader advies rechtstreeks contact opnemen met een van de juristen hier

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag