Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Particulier


Naast ons huis hebben wij een stukje snippergroen gekocht van de gemeente. Op dit snippergroen zit de bestemming groen. Op dit stukje grond heb ik een uitrit vergunning aangevraagd zodat ik met mijn auto op dat stukje aangekochte grond de auto kan parkeren. De gemeente heeft dit afgewezen omdat je geen auto op een "groenbestemming" mag parkeren.
Mijn vraag: Klopt het wat de gemeente zegt? en wat mag je dan wel op een groenbestemming?

Wat zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de genoemde bestemming "Groenvoorzieningen (Rg)".

Dat klopt. Doe bouwwerken ten behoeve van groenvoorziening zijn wellicht schuttingen of tijdelijke voorzieningen . Voor een definitie kijkt u in het bestemmingsplan. Een functioneel gebruik van groen is bijvoorbeeld park of tuin.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Blijft nog wel wat lastig te vertalen naar de praktijk. Ik zie bijvoorbeeld huizen in de zelfde straat met een auto in de voortuin. Nu geldt voor die voortuin misschien bestemming erf maar als functioneel gebruik van groen, tuin kan zijn kunnen ze daar toch ook parkeren op toestaaan?
Ik krijg een beetje het idee dat de gemeente door het bestemming groen te geven er alleen maar bomen, planten of gras op willen.
'Voor een definitie kijkt u in het bestemmingsplan' betekend dat elke gemeente daar zelf een definitie aan mogen geven?


Ja inderdaad binnen de gegeven kaders en ook mag in tijd een inzicht veranderen bijvoorbeeld het bestuur wenst geen eigen opritten meer zoals in het verleden en heeft om die reden de functie naar groen gezet . Dat mag allemaal.

Beoordeel dit antwoord:

Hier ben ik het mee eens

Beoordeel dit antwoord:

Wellicht dat het bestemmingsplan in geval van de bestemming "tuin/erf" "parkeren op eigen grond" wel mogelijk maakt.
U heeft een uitritvergunning aangevraagd en dat is in dit kader toch weer een ander gebruik dan gebruik als "tuin/erf " of "parkeren op eigen grond". Ik vermoed dat in de andere gevallen de parkeerplekken direct aansluiten op de al bestaande uitrit, terwijl mogelijk in uw geval sprake is van een tweede / extra uitrit.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

De situatie is gelijk, tenminste voor wat betreft de inrit. Het zal inderdaad wel het verschil zijn in bestemming erf/tuin en in ons geval bestemming groen.
Het valt alleen wat tegen als je denkt een stuk grond gekocht te hebben en hier wat leuks mee te doen maar waar blijkt dat je er eigenlijk niets mee kan. Het enige verschil is dat ik nu verantwoordelijk ben voor het onderhoud en niet meer de gemeente.
Daarom was ik ook benieuwd wat er bedoeld wordt met,
Wat zijn bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van de genoemde bestemming "Groenvoorzieningen (Rg). Een erfafscheiding snap ik maar valt bijvoorbeeld een plantenkas er dan weer niet onder?


U slaat de spijker op de kop. Veel gemeentes willen van snippergroen af en verkopen dit daarom aan burgers, zonder dat er op wordt gewezen dat de bestemming van dit soort stukjes groen niet zonder meer inhoudt dat ze ook als tuin/erf kunnen worden gebruikt. Als de gemeente aan verlening hiervan zou willen meewerken kunt u overwegen om een omgevingsvergunning voor afwijkend gebruik aan te vragen, zodat u het stukje aangekochte grond wel als onderdeel van uw tuin/erf kunt gebruiken. Wellicht dat dit toch een mogelijkheid opent tot parkeren, mits er ter plekke maar geen sprake is van een uitrit.
Een gebouw is een met wanden omsloten bouwwerk. Een plantenkas zal dus inderdaad als gebouw kwalificeren, maar een enkele schutting niet.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag