Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Naar welke rekening moet de kinderalimentatie?

Het Landelijk Bureau Inning Ouderalimentatie heeft op ons verzoek een herberekening gemaakt en geadviseerd dat ik een bedrag aan kinderalimentatie per maand moet gaan betalen voor mijn dochter (zij woont sinds een aantal maanden bij mijn ex-partner, haar vader). In eerste instantie gaf het LBIO aan dat ik het bedrag moet overmaken naar de rekening van mijn ex partner maar toen ik aangaf dat wij werken met een gezamenlijke kinderrekening gaven zij aan dat ik dit bedrag dan moet storten naar de kinderrekening omdat daar alle kosten (abonnementen, zakgeld, kleedgeld etc.) van worden betaald. Ik heb het bedrag op de kinderrekening gestort en nu heeft mijn ex-partner dit bedrag opgenomen. Hij is van mening dat ik de alimentatie naar hem moet overmaken. Is dit terecht?

In principe is de ouder die de kinderalimentatie ontvangt vrij om te beslissen hoe hij of zij dit geld gebruikt. De kinderalimentatie is bedoeld om bij te dragen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van het kind. Dit omvat een breed scala aan kosten, waaronder huisvesting, voeding, kleding, schoolkosten, sportactiviteiten, enzovoort.

Wat betreft de vraag op welke rekening de alimentatie gestort moet worden, is er geen harde wet die duidelijke richtlijnen geeft. Dit is vaak gebaseerd op de afspraken die de ouders onderling maken.

Als jullie in eerste instantie hadden afgesproken dat de kinderalimentatie op de gezamenlijke kinderrekening zou worden gestort, en het LBIO dit goedkeurde, dan heeft u zich aan uw verplichting voldaan door het bedrag daar te storten. Als uw ex-partner de afspraken wil veranderen, kan hij dat niet eenzijdig doen. Dit moet in onderling overleg gebeuren.

Bij onenigheid over deze kwestie, kan het verstandig zijn de hulp in te roepen van een mediator of jurist gespecialiseerd in familierecht. Zij kunnen u beiden bijstaan in het maken van nieuwe afspraken of het verduidelijken van de bestaande regeling.

Deze informatie geeft u een algemeen beeld en voor persoonlijk juridisch advies dat precies op uw situatie is afgestemd, is het raadzaam om een juridisch expert of gespecialiseerd advocaat te raadplegen.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag