Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Na zwangerschapsverlof zou X. terugkeren als PGB. hulp voor minder dan 3 dagen per week bij een client. Daarvoor zat er een vrij vast patroon in de uren dat ze werkte bij deze.
Client geeft week voor herstart datum aan waarschijnlijk geen budget meer te hebben en dus geen werk voor X.
Contract is aanwezig, op basis van 0- uur.

1. dient er ontbonden te worden , en is hiervoor een opzegtermijn en evt betaalverplichting naar X toe ;

2. X. heeft zich niet vrijwillig verzekerd bij het UWV, is het mogelijk zolang het contract nog niet ontbonden is dit alsnog te doen ? Is er een wachttijd voor de uitkering van de vrijwillige WW verzekering ? Dus stel afsluiten per 20 jan as, en dan eind jan uitkering aanvragen , kan dat ? Nergens staat nl van niet. Enige wat er staat dat je en een ZW vrijwillig mee af moet sluiten en dat het niet met terugwerkende kracht kan.

3.Is het zinvol dit te doen omdat er daarvoor 16 weken zwangerschapsverlof zijn geweest, wordt er voldaan aan de eis van 26 weken werken ondanks de 16 weken verlof ( X werkt al 2 jaar hier ) er zijn geweest ? Bestaat er dus recht op uitkering ?

Ik hoop dat ik duidelijk genoeg ben geweest en ben benieuwd naar het antwoord, ben al aardig wat aan het googlen en rondvragen geweest maar ben er nog niet uit.

Ik ga proberen uw vragen te beantwoorden. Er ontbreken namelijk wat gegevens die van belang zijn. Wil de werkgever het contract ontbinden of de werknemer zelf?
Bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst heb je inderdaad te maken met opzegtermijnen. Het opzegtermijn is afhankelijk van de duur van het contract (de werkgever heeft bijv bij een dienstverband korter van 5 jaar, 1 maand opzegtermijn). De werknemer heeft ook altijd 1 maand opzegtermijn. (Deze termijnen zijn onder voorbehoud van wat er per CAO is geregeld).
Ook de WW-uitkering is hiervan afhankelijk: als de werknemer zelf de arbeidsovereenkomst ontbindt, dan kan het UWV geen uitkering geven vanwege het feit dat de werkloosheid verwijtbaar is voor de werknemer. Normaal gesproken wordt er in uw loonuitbetaling altijd al een bepaald percentage ingehouden voor opbouw van een WW-uitkering. Als je wel in aanmerking komt voor WW, dan kijkt het UWV in ieder geval naar het gemiddelde van de laatste 3 maanden. Ook tijdens zwangerschapsverlof heb je recht op loon, dus die periode wordt door de UWV gewoon meegenomen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Hallo , dank voor de eerste reactie.

De werkgever heeft aangegeven geen budget en dus geen werk meer te hebben, waardoor dus ontbinding zou volgen.
X. Werkt ruim 2 jaar voor werkgever , maar steeds minder dan 3 dagen dus er is geen werkgever-werknemer situatie wat betreft sociale lasten. X factureert , zorgt zelf voir afdracht inkomstenbelasting en betaald geen sociale lasten. Ze valt onder de regeling Alphahulp die minder dan 3 dagen werkzaam zijn bij een werkgever. Vandaar ook de vraag , en daar gaat het ook vnl om , mbt de vrijwillige verzekering.

Ik hoop zo enige duidelijkheid te hebben gegeven.



Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag