Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Na twee jaar conversie toepassen via pensioenuitvoerder?

Mijn schoonzuster is in 2017 gescheiden, maar was in de veronderstelling dat de pensioenuitvoerder van de ex-partner het gedeelte van het pensioen waar zij recht op heeft apart gezet heeft. Helaas blijkt nu dat er geen conversie heeft plaatsgevonden en dat de aanvraagformulieren niet aanwezig zijn.
Kunnen wij nu, in 2023 de pensioenuitvoerder van de ex-partner opdragen om conversie toe te passen?

Op basis van de Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021 (Wvps) is het zo dat pensioenen bij een echtscheiding standaard gelijk verdeeld worden, tenzij hierover andere afspraken zijn gemaakt. Deze wet is echter van toepassing op scheidingen die uitspraak hebben gekregen vanaf de inwerkingtreding van de wet in 2022. Voor uw situatie, waar de scheiding in 2017 heeft plaatsgevonden, geldt derhalve de voormalige Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps).

Volgens de vroegere regeling dient uw schoonzuster binnen twee jaar na de echtscheiding de pensioenuitvoerder te informeren over de verdeling van het pensioen, om directe uitbetaling te kunnen ontvangen. Dit wordt het 'tweejaarstermijn' genoemd. Als uw schoonzuster deze termijn heeft overschreden, dan heeft de pensioenuitvoerder niet de plicht het pensioen aan haar uit te keren; zij moet dan de uitkering bij haar ex-partner claimen.

Met betrekking tot conversie (waarbij het pensioen wordt omgezet in een eigen recht op pensioen voor uw schoonzuster, dat losstaat van het leven van haar ex-partner ): deze dient worden aangevraagd binnen de wettelijk gestelde termijn van twee jaar na de echtscheiding. Het is wel zo dat, indien ex-partners nog niet tot conversie zijn overgegaan maar dat wel willen, zij altijd onderling de afspraak tot conversie kunnen maken en dit alsnog kunnen doorgeven aan de pensioenuitvoerder. Dit geldt echter alleen als beide partijen hiermee instemmen.

Het lijkt daarom raadzaam dat uw schoonzuster juridisch advies inwint van een pensioenadvocaat of -deskundige om de situatie en mogelijke stappen verder te bespreken. Daarbij kunnen de specifieke omstandigheden van haar scheiding en pensioenregeling beter worden bekeken.
-------
Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Mogen wij u doorverwijzen naar www.echtscheidingswinkel.nl ?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag