Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Na inlevering van een huurauto (enkele maanden in gereden) wordt door verhuurder 800 euro ingehouden op waarborg (1000 euro) voor schade die reeds bij uitgifte van de auto aanwezig was (dit blijkt althans uit uitgifteformulier waar de beginschade op is vermeld). Verhuurder betwist dit. Mag verhuurder zonder meer betwiste schade verrekenen met de waarborg? Dat zou namelijk betekenen dat niet HIJ maar IK naar de rechter moet om geld te krijgen.

U dient - helaas - het initiatief te nemen om te gaan procederen. Reden is dat het geld bij de verhuurder zit en u dat geld graag wilt hebben. Ik adviseer u een deurwaarder in te schakelen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Een deurwaarder inschakelen zou fijn zijn. Dat scheelt een hoop kosten. Maar op welke grond gaat de deurwaarder op pad? Moet niet eerst een rechter vaststellen dat ik niet aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade?


Deurwaarders hebben vaak een incassobureau dat voor de incassering van uw vordering zorg draagt en indien nodig voor u naar de rechter stapt (inderdaad zal de rechter moeten beslissen of u inderdaad aanspraak kunt maken op terugbetaling van het geld). Natuurlijk zult u zich vooraf moeten informeren over de kosten die deurwaarders/incassobureaus daarvoor in rekening brengen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank voor uw snelle reactie, maar ik begrijp niet helemaal hoe uw voorstel zou moeten werken. Het verhuurbedrijf stelt mij aansprakelijk voor 800 euro schade en verrekent dit met de waarborg. Kan ik dan een deurwaarder inschakelen om mijn waarborg op te halen? En zo ja, moet ik dan eerst een factuur sturen voor de waarborg? Die zullen ze dan ongetwijfeld gemotiveerd betwisten, waardoor we alsnog bij de rechter uitkomen. Ik zie, kortom, niet helemaal hoe uw voorgestelde strategie (hoe aantrekkelijk deze ook klinkt) in de praktijk uitgevoerd zou moeten worden.


Ik ga ervan uit dat de deurwaarder ook incassodiensten aanbiedt. In de volksmond heet dat 'de deurwaarder inschakelen'. Het incassobureau zal het verhuurbedrijf twee of drie sommatiebrieven sturen waarin (met rente en kosten) aanspraak wordt gemaakt op betaling. Als niet wordt betaald, zal men de zaak bij de kantonrechter voorleggen, en dat resulteert in een vonnis. Daarna draagt de 'incassopoot' de zaak over aan de 'deurwaarderspoot' binnen dezelfde organisatie, en wordt het vonnis betekend en worden indien nodig executiemaatregelen getroffen.

Ik hoop dat het zo wat duidelijker voor u is; ik merk dat het gebruik van het woord 'deurwaarder' in plaats van 'incassobureau' voor wat verwarring heeft gezorgd.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Het is mij duidelijk wat deurwaarders en incassobureaus zijn en doen, het gaat mij om welke dossier ik hen aanbiedt. Ik betwijfel of (en zo ja, wanneer en hoe) ik een feitelijk vordering heb op het verhuurbedrijf. Alleen een vordering kan ik uit handen geven, lijkt mij.


Wat een spraakverwarring ;)
Uw vordering bestaat uit de borg die de deurwaarder 'inhoudt'. Dat is dus de vordering die u uit handen kunt geven.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Haha. We komen ergens, hartelijk bedankt. Ik zal dan wel eerst zelf de borg terug moeten vorderen? Wellicht is het dan verstandig om (separaat?) de kosten voor herstel van de schade, die het verhuurbedrijf aan mij doorbelast, te betwisten? Wat ik eigenlijk wil bewerkstelligen is dat het verhuurbedrijf in een positie komt dat ze moeten bewijzen dat de schade daadwerkelijk door mij is veroorzaakt. De strategie die u voorstelt (vordering waarborg aan een incassobureau uit handen geven) klinkt prachtig, maar ik zie nog niet helemaal concreet welke stappen ik daarvoor moet zetten (lees: wat ik in mijn eerste aangetekende brief aan het verhuurbedrijf moet zetten).


Natuurlijk hebt u gelijk. U hebt, neem ik aan, een kopie van het uitgifteformulier waarop de schade die voor het verhuurbedrijf reden is de borg niet terug te betalen, al is vermeld. U dient wel te bewijzen dat u aanspraak maakt op de borg, maar het verhuurbedrijf moet bewijzen dat men de borg mag verrekenen met de schade. M.a.w.: het verhuurbedrijf moet aantonen dat u de schade hebt veroorzaakt. De wet bepaalt dat het gehuurde door u geacht wordt te zijn ontvangen in de staat waarop het gehuurde bij het einde van de overeenkomst verkeert, tenzij anders blijkt uit een beschrijving die vooraf bij het aangaan van de huur is gemaakt. Uit dat document blijkt nu juist echter dat de schade al aanwezig was. Eenvoudige zaak, zou ik zeggen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

In zowel contract als algemene voorwaarden staat niets vermeld over de borgstelling (anders dan dat deze voldaan moet worden). We zullen dus moeten terugvallen op algemene regels omtrent borgstelling en verrekening van zaken. Liefst zou ik verhuurbedrijf willen stellen dat niet is afgesproken dat de borg verrekend zal worden met eventuele vorderingen en ik hen sommeer de borg in zijn geheel terug te storten (binnen x dagen anders geef ik de vordering uit handen, met alle kosten van dien blabla). Verder wellicht kort iets vermelden als: "Het heeft er verder de schijn van dat u mij aansprakelijk wilt stellen voor (verwijtbare) schade. Als dit inderdaad het geval is verzoek ik u dit te schriftelijk motiveren en mij hiervoor separaat een factuur te sturen." ... Zou zo'n aanpak kans van slagen hebben?


Ik zou in een brief aan het verhuurbedrijf schrijven:
1. U hebt een auto gehuurd, de huur is beëindigd en u hebt aan uw verplichting voldaan door de auto met toebehoren in te leveren.
2. U hebt bij aanvang huur een borg gestort en de aard van de rechtsverhouding (huur) brengt met zich mee dat die bij einde huur weer wordt teruggeven, wat de verhuurder feitelijk ook erkent (al wil hij tot verrekening overgaan).
3. De verhuurder wil de borg niet terug betalen maar wil die verrekenen met een schade die u volgens hem aan de auto hebt veroorzaakt.
4. Dit wordt door u betwist, omdat de betreffende schade al bij aanvang huur aanwezig was, wat volgt uit het uitgifteformulier én bovendien ook volgt uit het wettelijk systeem (dat bepaalt dat het gehuurde geacht wordt aan u te zijn uitgeleend in de staat waarin het verkeert bij teruggave).
5. De verhuurder dient het bedrag van de borg dan ook binnen acht dagen over te maken en als hij dat niet doet, is hij vanaf de negende dag wettelijke rente verschuldigd én u zult de zaak dan uit handen geven aan een incassobureau.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Voila. Hartelijk dank! Binnen een uur een strategie inclusief panklare briefinhoud. Mocht u mij voor dit advies een factuur sturen geef ik op voorhand aan dat ik deze niet zondermeer zal betwisten. ;-)


Haha, u krijgt voor mijn reacties geen rekening, het heeft me bij elkaar nog geen twintig minuten tijd gekost.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag