Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Na het overlijden van onze moeder hebben twee van de negen kinderen zonder overleg het huis van onze moeder leeg gehaald en spullen verkocht en spullen aan een ander kind gegeven mag dit zonder overleg.twee dagen na de crematie werd ik gebeld met het huis is leeg op wat foto's na maak een afspraak als je de foto's wilt zien hebben heb aan gegeven dat ik dat niet ging doen. Vandaag werd ik op de hoogte gebracht dat de huur en al wat daar bij hoord is op gezecht en dat er nog een rest schuld is en wij kinderen dat moeten betaalen heb aan gegeven dat ik dat niet ga doen om dat twee van de negen kinderen vonden dat zij het recht hadden het huis leeg te halen en spullen mochten verkopen zonder de anderen te raadplegen ik vind dat zij twee ook alleen het recht hebben op de rekening wat kan ik nu nog doen afstand toen van de erfenis dat weet ik ook wel maar verspelen ik dan ook de kans om ze aan te klagen want dat willen we wel gaan doen.

Tenzij door middel van een testament een andere regeling is getroffen onstaat er na het overlijden een onverdeelde gemeenschap waartoe alle erfgenamen/deelgenoten gerechtigd zijn. Over zaken die tot een gemeenschap behoren kan niet worden beschikt zonder medewerking en/of instemming van alle deelgenoten. Kortom, 2 van de 9 erfgenamen kunnen niet overgaan tot het verkopen en weggeven van spullen zonder overleg of instemming van de andere deelgenoten.

Onder omstandigheden kan er sprake zijn van handelingen die noodzakelijk zijn voor het beheer van de nalatenschap.Ook het beheer dient in beginsel te worden gevoerd door de gezamenlijke erfgenamen, maar bepaalde beheershandelingen kunnen ook door een deelgenoot afzonderlijk worden verricht. Hierbij gaat het om handelingen dienende tot gewoon onderhoud of tot behoud van de zaak en handelingen die geen uitstel kunnen lijden. Bijvoorbeeld kan er wel een noodzaak zijn dat de woning wordt ontruimd omdat de huur moet worden opgezegd. Dat betekent overigens nog niet dat daarmee de bevoegdheid ontstaat om die spullen te verkopen of weg te geven.

Erfgenamen die de nalatenschap zuiver hebben aanvaard zijn ook met hun eigen vermogen aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap.
Degenen die zich spullen uit de nalatenschap hebben toegeeigend en/of hebben verkocht hebben daarmee een handeling verricht op grond waarvan kan worden gesteld dat zij daarmee zuiver hebben aanvaard. Als u niet aansprakelijk wilt zijn voor de schulden van de nalatenschap raad ik u aan beneficiair te aanvaarden of de nalatenschap te verwerpen. Als u verwerpt dan bent u geen erfgenaam en heeft u ook geen aanspraak meer op de andere partij. Als u beneficiair aanvaardt bent u wel erfgenaam, maar niet aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap voor zover die de baten overstijgen.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag