Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Na 2,5 jaar als goed huurder heb ik afgelopen week (30 maart) het huis opgeleverd aan de makelaar -namens verhuurder acterend- en aan de nieuwe huurders (in principe geen partij lijkt me).

We zijn door de woning gelopen en de woning is geaccepteerd. NIeuwe huurders zijn hier getuigen van en ik heb een document ondertekend waarvan ik nog een kopie krijg (wellicht nu niet meer).

Nu vraag ik de borg terug en zegt de verhuurder -na controle op 2 april- een sleutels te missen (penslot) en gekopieerde sleutels te hebben ontvangen (ik ben me niet bewust van sleutelnummers, er zijn geen certificaten). Hij wil overgaan tot het vervangen van alle sloten op kosten van mijn borg.

Bij het aangaan van de huur heb ik een "sleutel ovk" getekend waarin is gezegd dat ik de sleutels niet mag kopiëren zonder toestemming. In deze ovk worden de sleutels in zijn algemeenheid genoemd: voordeur, penslot, garage etc.

Omdat ik nooit getekend heb voor iets specifieks als sleutelnummers en ook geen kans heb gehad om zelf een slot te vervangen (nieuw penslot kost €20), in hoeverre kan mijn borg dan achter gehouden worden? En voor het kopiëren van de sleutels mag de verhuurder mij toch nooit een boete opleggen in de vorm van sloten vervangen?

Alle tips zijn welkom.

Bij voorbaat dank voor uw reactie.

Vriendelijke groet,

Dat zou alleen mogelijk zijn als de sleutels op de statenlijst voldoende gespecificeerd staan , met nummer dus, en daarna blijkt dat ze niet zijn ingeleverd.

Beoordeel dit antwoord:

U heeft dus naast de huurovereenkomst nog een tweede overeenkomst gesloten met de verhuurder specifiek betreffende de sleutels van de woning. Er was de verhuurder dus nogal wat aan gelegen.

Teneinde dit goed te kunnen beoordelen zou ik de sleutelovereenkomst dienen in te zien.

Afhankelijk van de hoogte van de waarborgsom, zou ik het er toch niet bij laten zitten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Vraag me af of het een overeenkomst is aangezien alleen (ikzelf) de huurder heeft getekend. Daarnaast ontbreekt iedere specificaties van sleutelnummers oid.

De tekst is als volgt:

Door ondertekening verklaard huurder 2 sets a 3 sleutels te hebben ontvangen van object x

Elke set bestaat uit een voordeursleutel, een penslot-voordeursleutel, en een garagesleutel.

Tevens zijn sleutels beschikbaar gesteld van de schuifpuien op de eerste verdieping en de begane grond.

Door ondertekening wordt verklaard dat er geen duplicaten/kopieën worden geproduceerd door de huurder, maar dat in voorkomend geval met de verhuurder in contact zal worden getreden.

De kosten voor het vervangen van sloten als gevolg van sleutelverlies of anderszins, komen voor rekening van de huurder.

Ondertekening door huurder.


De verhuurer moet bewijzen dat de sleutels die hij heeft ingeleverd gekregen andere, duplicaten zijn, dan de sleutels die u heeft gehad. Artikel 7:224 is van toepassing :

1De huurder is verplicht het gehuurde bij het einde van de huur weer ter beschikking van de verhuurder te stellen.
2Indien tussen de huurder en verhuurder een beschrijving van het verhuurde is opgemaakt, is de huurder gehouden de zaak in dezelfde staat op te leveren waarin deze volgens de beschrijving is aanvaard, met uitzondering van geoorloofde veranderingen en toevoegingen en hetgeen door ouderdom is teniet gegaan of beschadigd. Indien geen beschrijving is opgemaakt, wordt de huurder, behoudens tegenbewijs, verondersteld het gehuurde in de staat te hebben ontvangen zoals deze is bij het einde van de huurovereenkomst.

Zoals de verhuurder het in de huurovereenkomst stelt zijn de sluetelparen onvoldoende te indentificeren . Nogmaals laat hem bewijzen dat u geduliceerd heeft en dat er een paar mist.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag