Stel vraag

Consument, Verzekering, Schade

Particulier


Motor gestolen na tenaamstelling, wie is aansprakelijk?

Ik heb een motor gekocht en deze aanbetaald met meer dan de helft van het totale bedrag.Ik zou de motor 2 weken later ophalen zodat ik de sleutel en het resterende bedrag zal geven. De motor stond op mijn naam verzekerd en op mijn naam geschreven. Deze motor heb ik wa verzekerd omdat ik deze motor wilde stallen voor de winter. Echter is de motor 6 dagen voor ik hem wil ophalen gestolen voor de deur bij de verkoper. Deze verkoper is een particuliere verkoper. Wie is juridisch gezien aansprakelijk voor de schade?

De persoon die de zaak voor u onder zich heeft, de houder, kan aansprakelijk gesteld worden voor het verlies als hem een fout waaronder nalaten te verwijten valt. De levering van de motor heeft al plaats gevonden door de overschrijving op naam.

Beoordeel dit antwoord:

Ik zal het antwoord meer toelichten. Voor een geldige levering van een roerende zaak is niet vereist dat de motor feitelijk al aan u is geleverd. De verkoper houdt hem onder zich om te zorgen dat u hem het restant betaalt. De wet regelt deze situatie en zegt dan dat voor die tijd dat de verkoper de motor onder zich heeft hij dat doet op grond van houderschap. Het feit dat u al wel de motor op uw naam heeft geschreven levert een vermoeden op van eigendom maar is weerlegbaar. In uw geval is dat vermoeden niet gemakkelijk weerlegbaar : de verkoper wilde immers de motor verkopen en u wilde het kopen tegen een bepaalde prijs. Neemt u nog contact met mij op?

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag