Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mogen wij gedeelde oprit gebruiken ondanks belemmering garage buren?

Wij hebben in 2014 een woning gekocht met een gedeelde oprit. Notarieel of contractueel geen erfdienstbaarheden/recht van overpad. Nu hebben de buren (die er al wonen sinds 1969) ooit een aanbouw gemaakt aan hun woning, waarvoor zij een gedeelte van hun eigen stuk oprit hebben gebruikt. Nu hebben wij 3 auto’s. Als wij de auto’s op de oprit zetten en daarbij netjes de kadastrale grens respecteren, kan de buurman met zijn auto bijna niet meer bij zijn garage komen door zijn eigen aanbouw die midden op de oprit ‘uitsteekt’. Daarbij hebben zij, volgens de oorspronkelijke bouwtekening uit 1969, eigenlijk helemaal geen oprit aan onze zijde. Het betreft namelijk een hoekperceel waarbij de ingang van de oprit aan de andere straat zou zijn. Het betreft een bejaard echtpaar, hebben maar 1 kleine auto dus voor nu niet iets waar acuut problemen door ontstaan. Echter, als zij weggaan uit hun woning en we krijgen nieuwe buren met meerdere en/of grotere auto’s ontstaat er wel degelijk een probleem. Daarbij is de gedeelde oprit voorzien van oude grindtegels die wij graag zouden vervangen voor nette strakke klinkers. Onze concrete vragen;
1. Mogen de mogelijke nieuwe buren ons straks verbieden een auto op onze eigen oprit te parkeren daar waar hun uitbouw de toegang tot hun garage belemmert?
2. Mogen wij de oprit volgens de kadastrale grens opnieuw laten bestraten waardoor helaas ook zichtbaar wordt dat 2/3 van de gezamenlijke oprit ons eigendom is?

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag