Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mogen mijn buren zonnepanelen plaatsen?

De bergingen van beide huizen zijn met elkaar verbonden. Hier staat een ondersteunde muur tussen, met daarop een balk, die met bouten aan elkaar zijn verbonden. Nu willen de buren zonnepanelen op het platte dak plaatsen. Ik ben er tegen, omdat de dakconstructie niet bestand is tegen extra gewicht van de ballast stenen van deze zonnepanelen. Hierdoor kan schade ontstaan aan mijn dak ( doorzakken van het extra gewicht) of de hele constructie kan mogelijk scheuren gaan vertonen. Wat is mijn recht om dit op een nette wijze tegen te houden? En waar kan ik hun in de toekomst aansprakelijk voor stellen, bij mogelijke scheuren of lekkage.

Het plaatsen van zonnepanelen op de gedeelde dakconstructie van de bergingen van beide huizen kan een complexe situatie creëren. Volgens het Nederlands recht is iemand die schade veroorzaakt aan eigendom van een ander, in principe aansprakelijk voor die schade (artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek). Dit zou betekenen dat als de buren zonnepanelen plaatsen die gewichtsschade veroorzaken aan uw gezamenlijke dak, zij in beginsel aansprakelijk kunnen worden gehouden voor eventuele herstelkosten.

Echter, dit kan complexer worden wanneer de dakconstructie gezamenlijk bezit is, of er sprake is van een VvE. In dat geval zou je kunnen stellen dat beide eigenaars verantwoordelijk zijn voor de instandhouding van het gebouw. In beginsel heeft iedere mede-eigenaar het recht om wijzigingen aan te brengen aan zijn/haar deel van het gezamenlijke gebouw. Maar, als deze wijzigingen gevolgen kunnen hebben voor de gehele constructie of eigendom van anderen, dan moeten de mede-eigenaren hiervoor toestemming geven.

Voordat uw buren beginnen met het plaatsen van zonnepanelen, heeft u dus wellicht het recht om hen te vragen om goedkeuring voor hun plannen, met name als u kunt aantonen dat hun aanpassingen mogelijk tot schade kunnen leiden. Het is belangrijk dat u professioneel advies inwint om te kijken hoe u dit het beste kunt aanpakken, want de specifieke juridische situatie kan variëren op basis van uw exacte omstandigheden en de details van het geval.

In de toekomst, als er zich een situatie voordoet waarbij er schade is ontstaan aan uw huis als direct gevolg van de zonnepanelen, dan zou u uw buren aansprakelijk kunnen stellen voor de herstelkosten. Het bewijs voor het causale verband tussen de zonnepanelen en de schade zou cruciaal zijn in deze situatie, dus het kan handig zijn om vooraf al een bouwkundige inspectie te laten uitvoeren.

Onthoud, het is altijd aan te raden om professioneel juridisch advies in te winnen bij een gespecialiseerde advocaat of jurist voor een nauwkeurigere interpretatie van uw rechten en verplichtingen in deze situatie.
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag