Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Mogen in de corona opgelopen minuren worden verhaald op de werknemer?

Het gaat om mijn moeder. Haar werkgever is altijd laat geweest met lonen. Nu komt de werkgever ermee dat er in de corona 250 minuren zijn ontstaan. En hij wilt deze inhouden op de uitbetaling van mijn moeder haar loon. Ondanks dat ze wel bereid is voor zover dat kan overuren te draaien. Lees 50-55 urige werkweek. Hij noemt de Wibra rechtszaak als voorbeeld. Hier ging het om 40 minuten per werknemer meen ik. Mijn moeder heeft nu in een maand tijd 250u gewerkt en werkgever betaalt maand dus niet uit. Is dit rechtsgeldig? Zij is in het bezit van een tijdelijk vast contract met gemiddeld 38-urige werkweek. Deze loopt af op 3 september.

Voorafgaand aan dit heeft de werkgever beweerd dat mijn moeder uitdienst was getreden tijdens opneming van haar vakantiedagen. Wij wilden dit aanvechten en om onze stap naar de rechter te voorkomen heeft werkgever mijn moeder weer aan het werk gezet en oude contract herstelt. Mitst zij de 250 uren in zou halen. Onbetaald.

In de Wibra-zaak hadden de betreffende werknemers wel het loon ontvangen voor de niet-gewerkte uren. Bij uw moeder ligt dit kennelijk anders, althans als het aan de werkgever ligt. M.i. heeft uw moeder een loonvordering. Verder, heeft de werkgever tijdig aangezegd of de tijdelijke arbeidsovereenkomst na 2 september wordt verlengd? Dat moet minimaal een maand vantevoren. Mogelijk heeft uw moeder de aanzegvordering op de werkgever, die overigens wel binnen een korte tijd geldend moet worden gemaakt.
Uw moeder mag gerust vrijblijvend contact met mij opnemen. Indien stappen moeten worden ondernomen, zou ik hier niet te lang mee wachten.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Dank u wel voor uw antwoord. Het loon van de maand waarin deze uren zijn ingehaald is inderdaad niet betaalt. Via de mail is akkoord gegeven voor de voorwaarde om deze minuren in te halen en na de maand het loon pas door te zetten. Dit omdat het als pressiemiddel is gebruikt om weer aan de slag te kunnen toen werkgever heeft beweerd dat mijn moeder zelf ontslag zou hebben genomen.

Mijn vraag is: Betekent akkoord over de mail dat het daarmee beslist is of valt dit, ondanks akkoord over de mail, nog terug te verhalen?

Over de aanzegvordering kom ik wellicht op terug. Mijn moeder heeft door de verschillende werkconflicten een ongelukkig, stressvol en financieel zwaar jaar achter de rug. Hierom ziet zij het waarschijnlijk niet zitten om door te gaan ook als er een aanbieding zich voordoet. ZIj doet poging tot ww aanvraag onder weigering van contract wegens onprettige werksfeer, totdat zij nieuw werk heeft.


Zoals gezegd mag uw moeder mij gerust vrijblijvend bellen om de zaak door te nemen. Het is de vraag hoe de mail waarop u doelt moet worden uitgelegd. Houdt u er ook rekening mee dat indien uw moeder zelf zou opzeggen, zij niet in aanmerking zal komen voor een uitkering.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag