Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Mogen er struiken voor het raam worden geplaatst?

Naast mijn huis ligt een pad van ongeveer 75 cm breed zodat ik bij mijn dakgoot kan komen voor onderhoud. Ook zit daar mijn slaapkamer raam op 1 meter hoogte. Het paadje ligt er al ruim 13 jaar ook het raam zit er al 15 jaar of langer. De nieuwe buren halen het paf weg en geven aan dat het hun tuin is die tot mijn muur loopt. Ze willen er ook struiken neer planten. Mijn huis is een Veenhuisje met aan die kan een laag aflopende dak. Kan dit zomaar?

Ja tenzij er een zakelijk recht is gevestigd of deze uit verjaring ontstaan wat betreft het pad. Struiken en heesters mogen niet staan op 50 cm van de erfgrens. Is dat het geval dan mogen ze in ieder geval niet hoger reiken dan een erfafscheiding mag zijn aldaar. Op het voorerf is dat een meter, op het achtererf twee meter. Moet u dan werkzaamheden verrichten dan bestaat er het ladder recht. Dat geeft u recht om werkzaamheden te verrichten aan uw eigen woning terwijl u deze alleen kan bereiken via de grond van uw buren.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ook al zou dat inhouden dat ik geen licht inval meer heb in mijn slaapkamer?


Ja want er is geen sprake van verjaring ( van uitzicht) en de lichtinval is in uw slaapkamer, een ruimte die van minder belang wordt geacht bij vermindering van zon en daglicht mbt burenhinder dan bijvoorbeeld een zonneterras of een huiskamer waar men veel vertoeft.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Wanneer treedt verjaring op?


na twintig jaar

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Oke dank u wel voor alle info.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag