Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Mogelijkheid van hoger beroep vonnis voor o.a. doodslag.

Ik mail u namens een vriend die in de PI in Sittard zit. Hij is 1 februari veroordeeld tot 3 jaar gevangenis voor oa. doodslag. Zijn vraag is of en hoe hij in hoger beroep kan. Zijn huidige advocaat adviseerde hem het niet te doen. Maar hij twijfelt.

Iemand mag zelf ook in hoger beroep gaan, daar heb je geen advocaat voor nodig. In de P.I. kan hij aangeven dat hij in hoger beroep wil.

Van rechtspraak.nl
"Zit u gevangen?
Wanneer u gevangen zit, kunt u een schriftelijke verklaring afleggen dat u hoger beroep wilt instellen. Deze verklaring moet u overhandigen aan het hoofd van de instelling, waar u verblijft. Hij of zij zet vervolgens de vereiste procedure in gang."

Het is wel belangrijk dat hij dat uiterlijk binnen twee weken na de veroordeling doet. Hoger beroep kan je later weer intrekken.

Als je in hoger beroep gaat staat je straf nog niet vast. Dat kan mogelijk gevolgen hebben voor eventuele detentiefasering (zoals verlof e.d.). Ook kan er in hoger beroep een hogere straf worden opgelegd. Het is belangrijk om over deze punten te hebben nagedacht.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag