Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mogelijkheden stoppen met betalen kinderalimentatie?

Samen met mijn ex-partner heb ik twee biologische kinderen (5 en 3 jaar) en zij heeft nog een voorkind (12 jaar) uit een vorige relatie. Jarenlang (10+ jaar) heb ik met alle liefde voor dit voorkind gezorgd en bij de geboorte van mijn eigen kinderen heb ik ook altijd mijn verantwoordelijkheden genomen. Nu ben ik ongeveer 1,5 jaar met mijn ex-partner uit elkaar. Wij hebben co-ouderschap vastgesteld in een ouderschapsplan. Vier dagen in de week zijn de kinderen bij mijn ex-partner en 3 aaneengesloten dagen bij mij. Ook ten tijde van onze breuk was de zorgverdeling zo goed als gelijk. Zowel financieel als emotioneel heb ik altijd naar alle kinderen omgekeken. De kinderen staan ingeschreven op het adres van mijn ex-partner. Ik heb mijn kinderen erkend en wij hebben samen juridisch gezag. Ik ben fulltime werkzaam en mijn ex-partner werkt niet. Mijn ex-partner heeft ook geen intentie om te gaan werken maar geniet eerder van een uitkering. Zij ontvangt naast der uitkering allerlei toeslagen/kortingen en houdt hier aardig wat aan over. Ik vind het niet eerlijk dat ondanks wij co-ouderschap hebben en de dagen zo goed als gelijk zijn verdeeld ik toch een aanzienlijk bedrag maandelijks moet betalen. Ik heb er totaal geen moeite mee om mijn hard verdiende geld aan mijn kinderen te besteden, dat doe ik met alle liefde. Echter vind ik het niet redelijk dat ik naast mijn eigen vaste lasten en het geld dat ik al uitgeef aan mijn kinderen nu ook nog financieel gedupeerd wordt doordat mijn ex-partner niet werkt. Ik ben bereid om minder te gaan werken, al zou ik hierdoor minder inkomen ontvangen. Hierdoor zou ik de kinderen vaker bij mij kunnen hebben zodat de zorgverdeling geheel gelijk is of dat de kinderen meer bij mijn zijn als bij mijn ex-partner. Ik ben ook bereid om beide of 1 van mijn biologische kinderen op mijn adres in te schrijven.

Zomaar stoppen met betalen is geen goed idee. Zo te zien is het wel belangrijk om jullie afspraken samen te evalueren en aan te passen op de huidige situatie.

Jullie hebben nu een ander beeld van de verdeling van de zorg en de kosten en je hebt vragen aan elkaar, bijvoorbeeld waarom je ex (nog) niet werkt.
Ook de inschrijving van de kinderen zou anders kunnen. Mogelijk lopen jullie zelfs geld mis als alle kinderen bij jouw ex staan ingeschreven.

Als het alleen niet lukt om in gesprek te gaan hierover, kun je mediation overwegen. Een mediator kan jullie gesprek begeleiden en ervoor zorgen dat alles goed wordt besproken. Ook kan een mediator het (aangepaste) ouderschapsplan opmaken en de alimentatie (her)berekening doen.

Neem gerust contact met mij op voor meer informatie over mediation.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag