Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Mogelijkheden in wettelijk erfrecht zonder testament?

Op 24 oktober 2023 is mijn moeder plots overleden. Op 15 december 2023 is ook haar man (geregistreerd partner) overleden. Nu geven de dochters van de man van mijn moeder aan dat mijn moeder nog een belastingschuld had en dat dat voor mij is. Er was geen testament en de belastingdienst geeft aan dat dan alle groepen plaatsvervanging zijn en ik en de 2 dochters van mijn moeder haar man. Hoe zit dat nu met de schuld? Zijn wij daar nu alle drie aansprakelijk voor? Hoe zit dat met het wettelijk erfrecht? Alle drie hebben wij een papier ingevuld voor beneficiair aanvaarden van de erfenis. Daarnaast zag ik vandaag informatie over wettelijk erfrecht. Hoe zit het als er geen testament is waarin staat beschreven dat de echtgenoten en eigen kinderen erfgenaam zijn en vervolgens andere bloedverwanten volgens een getrapt systeem. Hier zou ik graag meer informatie over willen. En als laatste zou ik het volgende willen weten. Kan je als je de erfenis beneficiair aanvaard hebt en het proces loopt nog bij de rechtbank alsnog verwerpen? Er is veel gedoe en er komt spanning tussen de erfgenamen wat leidt tot een onprettige situatie. Uiteindelijk zijn er veel schulden. En is er veel zorg rondom alles regelen.

In uw situatie, waarbij zowel uw moeder als haar geregistreerd partner zijn overleden zonder testament, zal de verdeling van de nalatenschap volgens de wettelijke regels verlopen. Dit betekent dat u als kind van uw moeder een erfgenaam bent. Als de partner van uw moeder na haar is overleden, zal zijn nalatenschap volgens dezelfde wettelijke regels worden verdeeld, waarbij zijn kinderen erfgenamen zijn.

Voor een grondige beoordeling van de situatie en het nemen van beslissingen is het raadzaam om juridisch advies in te winnen, gezien de complexiteit van erfrecht en de mogelijke financiƫle en persoonlijke gevolgen.

Het wettelijk erfrecht zonder testament in Nederland wordt geregeld in Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. Hier volgt een uiteenzetting van de belangrijkste aspecten:

Volgorde van Erfopvolging:
Zonder testament bepaalt de wet de volgorde van erfopvolging. Deze verloopt in vier groepen:

Eerste Groep: Echtgenoten/geregistreerd partners en kinderen. Kinderen erven in gelijke delen. Als een kind is vooroverleden, erven diens kinderen (de kleinkinderen) in zijn/haar plaats.
Tweede Groep: Ouders, broers en zussen (of hun nakomelingen).
Derde Groep: Grootouders en hun nakomelingen.
Vierde Groep: Overgrootouders en hun nakomelingen.

Plaatsvervulling: Bij plaatsvervulling erven de nakomelingen van een vooroverleden persoon diens deel.

Beneficiaire Aanvaarding: Als erfgenaam kun je een erfenis op drie manieren aanvaarden: zuiver aanvaarden, verwerpen, of beneficiair aanvaarden. Bij beneficiaire aanvaarding aanvaard je de erfenis onder het voorrecht van boedelbeschrijving, wat betekent dat je alleen erft als er meer baten dan schulden zijn. Je bent dan niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden van de erfenis.

Aansprakelijkheid voor Schulden: Erfgenamen zijn aansprakelijk voor de schulden van de erflater tot aan de hoogte van de erfenis. Bij beneficiaire aanvaarding zijn erfgenamen niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden die de erfenis overstijgen.

Verwerpen van de Erfenis: Het is mogelijk om een erfenis te verwerpen. Als een erfgenaam een erfenis beneficiair heeft aanvaard, kan deze in principe niet meer worden verworpen. Echter, onder bijzondere omstandigheden en met goedkeuring van de rechtbank kan er soms een uitzondering worden gemaakt.

Erfenis van Stiefouders: Als er geen testament is, erven stiefkinderen niet automatisch van hun stiefouders. De dochters van de man van jouw moeder erven niet van jouw moeder tenzij zij in een testament als erfgenamen zijn benoemd.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag