Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Moeten wij nu nog alimentatie betalen voor 21 jarige met baan?

Mijn vriend en ik betalen alimentatie voor zijn dochter. Op 20 december a.s. wordt zij 21 jaar. In het ouderschapsplan is het volgende opgenomen: Ouders verplichten zich tot bijdrage in haar levensonderhoud zolang dochter met een beroepsopleiding bezig is en/of studeert, vanaf het moment dat zij 21 jaar of ouder is tot het tijdstip waarop zij de 25-jarige leeftijd bereikt. Nu is zijn dochter sinds 1 september jl. echter 30 uur per week gaan werken en volgt zij 1x per week in de avond een opleiding die voor 50% door haar werkgever wordt vergoed. Moeten wij nu nog alimentatie betalen?

Het Nederlandse recht stelt dat ouders verplicht zijn om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie van hun kinderen tot 21 jaar. Na dit jaar, als het kind nog studeert of bezig is met een beroepsopleiding, kan de plicht om alimentatie te betalen nog doorlopen tot de leeftijd van 27.

Als u en uw partner echter in het ouderschapsplan expliciet hebben opgenomen dat u bijdraagt aan haar levensonderhoud zolang uw dochter met een beroepsopleiding bezig is en/of studeert, dan heeft dit mogelijk consequenties voor de alimentatieplicht, aangezien zij nog steeds een opleiding volgt. Echter, de feitelijke invulling van de alimentatieplicht kan per geval verschillen. Dit zal mogelijk afhangen van de concrete feitelijke omstandigheden, zoals het inkomen van uw dochter en de kosten van haar opleiding.

De ontwikkeling dat uw dochter nu werkt en haar werkgever een deel van haar opleiding financiert, zou mogelijk aanleiding kunnen zijn voor een herbeoordeling van de alimentatieplicht. In deze context kan het raadzaam zijn om juridische ondersteuning te zoeken om te bepalen of, en hoe, een herbeoordeling aangevraagd kan worden.

Dit is een complexe situatie en het is raadzaam om contact op te nemen met een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in familierecht voor een uitgebreide beoordeling en advies op maat."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag