Stel vraag

Familie, Scheiden, Alimentatie

Particulier


Moeten wij 2 testamenten laten maken naast ons samenlevingscontract?
Onze situatie: mijn vriendin en ik hebben een samenlevingscontract, met daarin een verblijvingsbeding. We wonen in een koophuis dat van ons allebei is, net als de hypotheek, en we hebben een overlijdensricisoverzekering. Mijn vriendin is in verwachting van ons eerste kind.

Stel, een van ons komt te overlijden als we straks jonge ouders zijn. Volgens het verblijvingsbeding worden alle gemeenschappelijke goederen dan van de andere partner, zodat de andere partner gewoon met ons kind in het huis kan blijven wonen.
Maar ik heb gelezen dat ons kind dan de 'legitieme portie' van de erfenis zou kunnen opeisen. Dat betekent dat het kind een deel van het huis erft, waarvan de hypotheek dan gedeeltelijk kan worden afgelost door de overlijdensrisicoverzekering. Dat zou dan kunnen betekenen dat het kind direct recht heeft op een fors geldbedrag, waardoor het huis verkocht zou moeten worden.

Mijn vraag is: hoe gaat dit in de praktijk? Hoe gaat dat opeisen van de legitieme portie? Wie moet dat doen namens het kind en hoe? En kun je daar ook vanaf zien, of gaat dat automatisch?

Ik vraag me namelijk af of het nou echt per se nodig is om voor alleen deze situatie 2 testamenten te laten maken.

Geachte heer, mevrouw,

Er zijn wel een paar minpuntjes aan het verblijvingsbeding, en dat is wanneer u samen kinderen heeft. Zij zouden zomaar hun erfdeel kunnen opeisen. Mijn advies luidt dan ook om naast het samenlevingscontract een testament te laten opstellen. U wordt dan niet alleen elkaars erfgenaam, u kunt ook een vruchtgebruikbepaling erin op laten nemen. Dan kan de langstlevende desnoods tot zijn/haar dood in het huis blijven wonen. Een ander minpuntje aan het verblijvingsbeding is dat het soms ook fiscaal gezien niet altijd interessant kan zijn.

Heeft u nog vragen? Stelt u ze gerust,

Met vriendelijke groet,

Beoordeel dit antwoord:

Inderdaad heeft u twee testamenten nodig. Het gaat immers over het regelen van de gevolgen van twee verschillende natuurlijke personen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Beste Bart en Herman,
Hartelijk dank voor jullie antwoorden.
Mijn vraag is echter nog onbeantwoord: hoe gaat het opeisen van het erfdeel van het kind in de praktijk? Kan de voogd van het kind (de overblijvende partner) de legitieme portie gewoon niet opeisen (of afwijzen)? Want dat is ook een oplossing.
Vriendelijke groet.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag