Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Moeten overuren worden uitbetaald?

De openingstijden van mijn werk zijn van 9 tot 6, 9 tot 5 en 12 tot 5, maar we moeten altijd een kwartier van te voren aanwezig zijn en we zijn vaak pas een half uur/drie kwartier na sluitingstijd klaar. Maar dit krijgen we niet uitbetaald. Mag dit of moet dit wel uitbetaald worden?

In het algemeen moet alle tijd die de werknemer besteedt aan werkzaamheden of activiteiten die van de werkgever komen, beschouwd worden als werktijd en daarom ook worden gecompenseerd. Dit kan in de vorm van directe uitbetaling of bijvoorbeeld tijd-voor-tijd.

Dit betekent dat als je verplicht bent om een kwartier voor openingstijd aanwezig te zijn en je vaak pas een half uur tot drie kwartier na sluitingstijd klaar bent, dit beschouwd kan worden als werktijd. Als deze tijd regelmatig en structureel is, zou je er inderdaad voor betaald moeten krijgen.

Echter, er kunnen ook afspraken in je arbeidsovereenkomst staan die dit soort zaken regelen. Het is daarom raadzaam om je arbeidsovereenkomst en eventueel aanwezige cao te raadplegen om te zien wat daar over werktijden en overuren in staat. Ook is het belangrijk om de situatie te bespreken met je werkgever. Blijft er onduidelijkheid of onenigheid, neem dan contact op met een jurist of advocaat om advies te krijgen afgestemd op jouw persoonlijke situatie."
----------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag