Stel vraag

Politie, Justitie

Particulier


Moeten er juridische redenen worden gesteld in een verzet tegen een strafbeschikking of is het enkel mededelen dat u het niet eens bent met de strafbeschikking voldoende?

Beste,

Een strafbeschikking is in principe vormvrij. Art. 257e lid 4 van het wetboek van Strafvordering stelt wel het volgende:

"Bij het verzet worden opgegeven de naam van de verdachte, alsmede een nauwkeurige aanduiding of kopie van de strafbeschikking waartegen het verzet zich richt. De verdachte kan een adres in Nederland opgeven waaraan mededelingen over de strafzaak kunnen worden toegezonden. Bij het verzet kunnen schriftelijk bezwaren tegen de strafbeschikking worden opgegeven."

U hoeft dus niet uw bezwaren in het verzet te noemen. Dit raad ik u echter wel aan. De officier van justitie kan namelijk - naar aanleiding van uw verzet - de strafzaak beƫindigen als hij het met uw bezwaren eens is. Als u geen bezwaren noemt dan zult u sowieso voor de rechter moeten verschijnen. In het geval van een hoge boete of een misdrijf adviseer ik u om een advocaat in te schakelen. Veel advocaten zijn bovendien bereid om het verzet tegen de strafbeschikking voor u op te stellen.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag