Stel vraag

Overheid, Gemeente, Vergunning

Zakelijk


Moet onze stichting afvalstoffenheffing betalen?

Ik ben sinds 2017 officieel stichting bestuurslid (KvK ingeschreven ) (penningmeester) van een klein buurthuisje. Jaarlijks ontvangt De stichting subsidie van de gemeente tot max € 5000,- [Particulieren en organisaties kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten in de sociale basis die gericht zijn op het vergroten van de samenredzaamheid en zelfredzaamheid van Amsterdammers.

Het buurthuis wordt geheel gerund door vrijwilligers (incl de 2 bestuursleden). Er wordt huur betaald, gas en licht, watergeld (geen waterschapsbelasting!), inboedel- en brand- en bestuurs- aansprakelijkheidsverzekering. Behalve laagdrempelige activiteiten waar het buurthuisje en de subsidie voor bedoeld is wordt de ruimte ook per dagdeel verhuurd aan particulieren of organisaties voor feestjes, vergaderingen, workshops etc. Die verhuur inkomsten dienen om de vaste lasten te kunnen betalen, alhoewel die inkomsten daarvoor te laag zijn, dus ook daar wordt de subsidie voor gebruikt. Officieel mag die subsidie daar niet gebruikt worden, maar gemeente weet daarvan en staat dat toch toe. De stichting heeft een Zakelijke ING bankrekening, er is eigenlijk geen reserve en we mogen blij zijn als we een positief saldo eínd december hebben: in januari ontvangen we de jaarlijkse subsidie . We zijn niet btw plichtig. We betalen geen landelijke of plaatselijke belastingen. Tijdens de corona lockdown periodes heeft de gemeente ons met flinke subsidie bedragen ondersteund. De stichting heeft een open keuken waar gekookt kan worden: eens per maand wordt er een maaltijd gemaakt voor ca 20 gasten, er is dus sprake van gewoon huisafval, dat in de nabije ondergrondse container wordt gestort

Nu de vraag:
onlangs ontving ik drie aanslagen van de Gemeente voor de stichting:
afvalstoffenheffing 2021, 2022, 2023 Totaal € 1335
Dagtekening aanslag 31-12-2023
Eerste betaaldatum : 31-01-2024
Uiterste betaaldatum 29-02-2024
Bezwaar mogelijk tot 6 weken na 31-12-2023

VRAAG: is het zinvol om in bezwaar te gaan en zo ja op welke gronden ?

Wat betreft afvalstoffenheffing zijn er verschillende regels die afhangen van de plaatselijke wetgeving. Over het algemeen worden deze heffingen toegepast op huishoudens en niet op stichtingen of bedrijven. Het beste is om contact op te nemen met de gemeente waar de stichting is gevestigd om te verduidelijken welke verschillende belastingen van toepassing zijn.

Het zou ook nuttig kunnen zijn om te vermelden dat er een verschil bestaat tussen afvalstoffenheffing en reinigingsrechten. Afvalstoffenheffing is een verplichte belasting voor alle huishoudens, terwijl reinigingsrechten door gemeenten kunnen worden geheven voor het ophalen en verwerken van bedrijfsafval.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag