Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Moet je een stukje grond bij verkoop notarieel vastleggen?

Een nieuwbouw woning met achter het perceel een pad van overgang voor de buurvrouw. Achter het pad ligt een stukje van 20 vierkante meter, wat de aangrenzende achterburen willen kopen, aangezien notaris kosten hoog zijn, is mijn vraag of het verplicht is om de koop vast te leggen bij de notaris? En of er andere “ rechts geldende “mogelijkheden zijn misschien bij het kadaster?

U kunt natuurlijk een onderhandse verkoop afspreken en het stukje grond in bezit laten nemen. Het is dan onderhevig aan verkrijgende verjaring, en na 10 jaar kunnen de buren het zonder meer hun eigendom noemen en dat recht ook doen gelden. Het is wel van belang dat het stukje grond ook daadwerkelijk in bezit genomen wordt, door het bijvoorbeeld aan de tuin toe te voegen.
Het risico ligt bij uw buren, u zou, als u uw huis verkoopt zonder iets te melden een nieuwe eigenaar het idee kunnen geven dat het stuk nog bij de tuin hoort, omdat het immers nog zo in het kadaster is ingeschreven. Voor inschrijven bij het kadaster is splitsing en notariële akte noodzakelijk. Maar dat is dus niet verplicht.

Beoordeel dit antwoord:

Men kan geen onrechtmatig bezit van een onroerende zaak welke als rechtsgrond titel koop heeft immers dat impliceert de aanwezigheid van goede trouw en bovendien zal een verjaringsfeit ook moeten worden ingeschreven en zijn er bijbehorende kosten van notaris en kadaster.

Beoordeel dit antwoord:


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag