Stel vraag

Wonen, Buren

Particulier


Moet ik zelf een riool maken voor de buurman?

Ik heb een woning die ik verhuur. Sinds een jaar is er een nieuwe buurman, een vastgoedontwikkelaar die een uitbouw heeft gemaakt en nu ook nog een dakterras wil maken. Ik heb hier verder geen problemen mee, behalve de schade die dit veroorzaakt heeft maar dat is een andere zaak. Mijn waterafvoer van het dak loopt samen met zijn waterafvoer in zijn riool. De afvoer van het riool is gemaakt op mijn grond zonder te overleggen terwijl deze vanuit oudsher altijd aan zijn kant zat. Ook loopt de pijp over mijn gevel heen terwijl deze altijd over de gevel van de buren liep. Dit is allemaal uitgevoerd zonder overleg. Er is mij verzekerd dat alles werd afgemetseld en dat de afvoer van het riool in zijn uitbouw zou komen, dat is niet het geval. Nu heeft hij ook nog een afvoer vanaf zijn dakterras aangesloten op het riool. Die afvoer loopt weer op mijn grond. Ik ben het hier totaal niet mee eens. Ten eerste kan het riool dit waarschijnlijk niet aan en ten tweede loopt er weer iets op mijn grond en dit keer is het echt van hem en niet van mij. Hij had ook binnendoor de afvoer kunnen regelen of het hemelwater naar zijn tuin kunnen laten lopen. Ik wil graag weten hoe ik in mijn recht sta in deze zaak. Kan ik zeggen dat hij de afvoer van het hemelwater van dakterras van mijn grond moet halen en dat hij het water naar zijn tuin moet laten lopen of binnendoor in het riool moet laten stromen? En kan ik zeggen dat het riool in zijn uitbouw moet komen en niet op mijn grond? De afvoer van het hemelwater moet zo wie zo meer naar de kant want dat zit nu voor mijn ventilatiekanaal. Mag hij zeggen dat ik zelf een riool moet maken? Ook als het riool al 25 jaar met mijn buren deel?

Op basis van jouw situatie zijn er waarschijnlijk meerdere aspecten van het Nederlands recht betrokken, in het bijzonder het burenrecht en het eigendomsrecht.

Ten eerste, een erfafscheiding zoals een riool mag niet zonder toestemming van de buurman worden verplaatst. Daarnaast volgens het Burgerlijk Wetboek, mag je niet zomaar het grondwater op het erf van je buren afvoeren. Het water dient op eigen terrein te worden verwerkt, tenzij daarover onderling afspraken zijn gemaakt.

Over het algemeen zijn buren verantwoordelijk voor de schade aan de buurwoning veroorzaakt door bouwwerkzaamheden. Het is belangrijk om contact op te nemen met de vastgoedontwikkelaar en te bespreken welke stappen er genomen kunnen worden om eventuele schade te herstellen en toekomstige schade te vermijden.

In jouw geval, als je buurman de waterafvoer verplaatst heeft zonder jouw toestemming, mag je hem instructies geven om dit te corrigeren zolang deze instructies redelijk zijn. Ook als de waterafvoer voor ernstige overlast zorgt, mag je mogelijk eisen dat de waterafvoer gecorrigeerd moet worden, ongeacht of de waterafvoer legaal is.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag