Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Moet ik teveel uitbetaalde loon terugbetalen?

Ik ben in dienst sinds 15 maart 2021. Vanaf de eerste maand was mijn maandelijkse loon €2880 bruto. Nu kreeg ik een bericht van HR dat ze per ongeluk mijn vakantiegeld in het salaris hadden opgenomen en dat mijn maandelijkse loon eigenlijk €2620 bruto had moeten zijn. Ze willen dat ik het verschil (ongeveer €2700) terugbetaal. Moet ik dit doen? Op mijn salarisstrook staat het bedrag van €2880 als brutobedrag (er staat niets over vakantiegeld en ik heb er gewoon belasting over betaald). Ik had niet kunnen weten dat dit een verkeerd bedrag was. Als ik het weiger terug te betalen, heb ik dan nog recht op vakantiegeld in mei? Ze dreigen het te berekenen met "wat ik al heb gekregen".

U zegt dat u dit niet hebt kunnen weten echter u weet toch wat u bruto verdient normaal gesproken en dat het aan u betaalde bedrag meer was. In dat geval kunt u zich niet beroepen op goede trouw en zal u hoe dan ook het te veel betaalde terug moeten storten of laten verrekenen.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ik dacht dat het bruto bedrag €2880 was aangezien het vanaf de eerste maand als mijn bruto salaris op de loonstroken stond.


En dat was u voorafgaande de sollicitatie en bespreking van het loon en uw arbeidscontract niet bekend. Wat is het bruto loon dat staat op uw arbeidscontract al dan niet via een berekening te maken?

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Op het arbeidscontract staat geen maandloon, alleen een jaarloon van €34.000.


De vraag is of u uit de gegevens die op het contract staan uw bruto maand loon kan afleiden. En als u dat niet kunt of twijfel had moeten hebben had u de werkgever moeten verzoeken dit nader toe te lichten. Voor de ontvangst van gelden geldt dat u niet snel te goede trouw bent, een vereiste om het rechtsgeldig te kunnen houden. Daarnaast staat natuurlijk ook een goede relatie met uw werkgever op het spel.

Beoordeel dit antwoord:

Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag