Stel vraag

Zakelijk, Arbeid, Schade

Particulier


Moet ik ontslag nemen?

Ik zit nu sinds half oktober in de ziektewet vanwege een burn-out/psychische problemen. Dit voor de derde keer bij mijn huidige werkgever.
Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik als ik beter ben niet meer terug wil (ook niet bij mijn huidige werkgever) omdat er een groot deel van mijn problemen bij mijn werk wegkomen, en meerdere keren opnieuw terug komen. Voor de problemen van mezelf die betrekking hebben op misschien autisme/ persoonlijkheidsstoornis wordt ik behandelt bij de Psycholoog. Nu durf ik de situatie qua werk nu nog niet te bespreken met de bedrijfsarts, omdat ik bang ben dat hij me dan meteen weer wil laten re-integreren bij mijn huidige werkgever, dit zou mijn herstel niet bevorderen. Graag zou ik als ik beter ben van uit de ziektewet aan de slag gaan bij een andere baan, door of zelf ontslag te nemen of door hulp van mijn huidige werkgever. Wat moet ik doen en wat is het beste?

Ik raad je aan om niet zelf ontslag te nemen tijdens de ziektewet. In de meeste gevallen verlies je daarmee namelijk je recht op een ziektewetuitkering, omdat je zelf controle over de arbeidsrelatie hebt opgegeven. Dit betekent dat je zonder inkomen zou komen te zitten.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om te re-integreren in een werkomgeving die ziekmakend is. Als je aangeeft dat je je ziekteproblemen deels wijt aan je huidige werk, zijn jij en je werkgever verplicht om te zoeken naar andere oplossingen. Denk onder andere aan re-integratie bij een andere afdeling of zelfs bij een andere werkgever (tweede spoor re-integratie). Je bedrijfsarts is alsook gebonden aan beroepsgeheim en zal je situatie niet bespreken met je werkgever zonder je expliciete toestemming.

Als je binnen je huidige werkplek geen oplossingen ziet, en je wenst elders te re-integreren, zou je dit in een veilige setting met je bedrijfsarts of een arbeidsjurist kunnen bespreken. Je kunt overwegen om juridisch advies in te winnen om je hierin te begeleiden. Het is ook essentieel om open communicatie met je psycholoog te behouden over deze situatie, daar zij je kunnen ondersteunen in het proces.

Let wel, dit is slechts een algemeen advies en het kan altijd verstandig zijn om advies te vragen bij een jurist of advocaat om je verder te helpen.
---------------
Stichting Rechtswinkel.nl is een landelijk werkende organisatie met studenten en vrijwilligers. Bovenstaand advies is gemaakt op basis van beperkte informatie en is mogelijk onvolledig of zelfs onjuist voor de situatie waarin u zit. Raadpleeg voor uw verdere stappen altijd een jurist of advocaat. Lees disclaimer:https://rechtswinkel.nl/disclaimer

Graag nodig ik u uit om bovenstaand antwoord te beoordelen, zodat wij kunnen leren van uw reactie.

Beoordeel dit antwoord:

Reactie van de vraagsteller

Ok bedankt voor uw reactie,
Maar wanneer zou het juiste moment zijn om dit te bespreken met de bedrijfsarts? Want ik heb het bij mijn eerste gesprek over mijn persoonlijke problemen gehad, en niet over mijn werk. Op dit moment ben ik nog niet aan re-integreren toe omdat ik nog in onderzoek behandeling ben, en mijn psycholoog heeft gisteren een brief gemaakt voor de bedrijfsarts waar in is aangegeven dat ik nog zes maanden arbeidsongeschikt ben.


Gratis antwoord op juridische vraag

Stel vraag